Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна се надява през юни да купи от България двата реактора от АЕЦ "Белене"


 Петро Котин, ръководител на украинската държавна компания за ядрена енергетика "Енергоатом".
Петро Котин, ръководител на украинската държавна компания за ядрена енергетика "Енергоатом".

Украйна се надява да подпише през юни сделка за купуването на два ядрени реактора от България, каза ръководителят на ядрената компания "Енергоатом" Петро Котин пред Ройтерс. Киев се нуждае от допълнителна мощност, за да компенсира загубата от намиращата се под руски контрол АЕЦ" Запорожие", която има шест реактора и е най-голямата в Европа.

Новината идва на фона на засилването на натиска на руската армия в Украйна. В петък Русия нанесе масиран удар върху енергийната инфраструктура на страната с ракети и дронове.

Българският парламент възложи на правителството да преговаря с Украйна за продажбата на оборудването за проваления проект АЕЦ “Белене” през юли миналата година. Заради политическата криза и блокажа на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ е възможно през юни България да няма правителство.

Очакван монтаж в Хмелницката АЕЦ

Двата реактора ще бъдат монтирани в Хмелницката АЕЦ в Западна Украйна и ще бъдат с произведено в Русия оборудване, което Киев иска да внесе от България, каза Котин.

Русия пое контрол над Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа, след началото на инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. Шестте атомни реактора на електроцентралата в момента са изключени.

„Дадох задачата на нашата строителна организация и на Хмелницката АЕЦ, за да са готови през юни за монтиране“, заяви Котин, имайки предвид първия от двата реактора, които трябва да са веднага готови за монтаж.

Котин каза още, че ако реакторите бъдат доставени навреме и цялостно, „Енергоатом“ ще бъде готов да започне работа по новия реактор след две или три години – необходим период за производствата на турбина за него. Той допълни, че „Енергоатом“ води предварителни преговори с американската корпорация „Дженерал Електрик“ за производството на турбината. Вторият реактор ще се монтира по-късно и Котин не представи срокове за това.

Той заяви, че България е поставила цена за двата реактора от 600 млн. долара, но София е склонна да увеличи цената на оборудването, което освен от България, може да бъде закупено единствено от Русия.

„Енергоатом“ има намерение да построи още два реактора в Хмелницката АЕЦ, конкретно американските модели ЕйПи 1000 (AP 1000), а също, че компанията ще започне да излива бетон за тях в началото на април.

Историята на "Втора атомна"

Строителство на "Белене" започва още при управлението на БКП през 80-те години. Проектът е реанимиран през 2005 г. от кабинета "Сакскобургготски". Три години по-късно е подписан договор за 4 млрд. евро в присъствието на президентите на България и Русия Георги Първанов и Владимир Путин.

През 2012 г. решението на МС е отменено от първия кабинет на ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов. Въпреки това, България купи оборудването от руската държавна компания "Атомстройекспорт" през 2016 г. за близо 1.2 млрд. лв.

През 2018 г. Борисов, който вече е премиер трети мандат, пак променя решението на правителството и започва търсенето на инвеститор и строител. Очакваше се под някаква форма това да бъде Русия, но анексирането на Крим през 2014 г. направи това невъзможно. Служебният кабинет, назначен от Румен Радев, също правеше опити за реанимация на проекта. Краят на АЕЦ "Белене" беше сложен официално през октомври 2023 г. от правителството на Николай Денков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG