Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна съобщи за голяма военна корупционна схема


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Службата за сигурност на Украйна съобщи за корупционна схема, при която са били присвоени около 40 милиона долара. Парите са били предназначени за закупуване на минометни снаряди за армията на страната.

Новината идва на фона на вече продължаващата две години инвазия на Русия в Украйна. Същевременно Киев се опитва да се справи с корупцията в стремежа си да ускори членството си в Европейския съюз и НАТО. Длъжностни лица от двата блока поискаха широкообхватни реформи за борба с корупцията, преди Украйна да стане член.

Службата за сигурност на Украйна (SBU) съобщи късно на 27 януари, че са повдигнати обвинения на петима души. Един от хората е задържан при опит да премине украинската граница. Ако бъдат признати за виновни, те са заплашени от до 12 години затвор.

Разследването е "разкрило служители на Министерството на отбраната и мениджъри на оръжейния доставчик "Лвовски арсенал", които са откраднали близо 1,5 млрд. гривни (около 40 млн. долара) при закупуването на снаряди".

Те са били предназначени за закупуването на на 100 хиляди минометни снаряда за армията, които така и не са доставени. Парите за тях са изпратени в различни сметки в Украйна и на Балканите.

"Според разследването в присвояването са замесени бивши и настоящи високопоставени служители на Министерството на отбраната и ръководители на свързани дружества", пише в съобщението на украинските власти.

Средствата са конфискувани и ще бъдат върнати в бюджета за отбрана на страната, съобщи украинският главен прокурор.

Украинският президент Володимир Зеленски беше избран през 2019 г. като една от основните му заявки беше именно за борба с корупцията. Това беше, преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари 2022 г.

Според проучване, публикувано в края на юли миналата година от Киевския международен институт по социология, 89% от украинците смятат, че корупцията е сериозен проблем. Тя е основното им притеснение след инвазията на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG