Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша, Литва и Латвия искат незабавно изтегляне на "Вагнер" от границата на Беларус


Литовските сили монтират бодлива тел на граничния пункт с Беларус в Сумскас, 18 август 2023 г.
Литовските сили монтират бодлива тел на граничния пункт с Беларус в Сумскас, 18 август 2023 г.

Полша и балтийските държави Литва и Латвия казват, че ще затворят напълно границите си с Беларус, ако възникне "критичен инцидент", включващ наемници на "Вагнер". Причината е, че нараства напрежението около стабилността на частната военна руска групировка след смъртта на висшето ѝ ръководство, включително основателя ѝ Евгений Пригожин.

Членовете на Европейския съюз Латвия, Литва и Полша, които граничат с Беларус, изискват незабавното премахване на войските на "Вагнер", за да се намали вероятността от "критичен инцидент".

Това каза на среща на министрите на вътрешните работи на тези държави във Варшава в понеделник полският вътрешен министър Мариуш Камински.

Полша освен това отчита увеличение на броя на нелегални мигранти от Близкия изток и Африка, които се опитват да преминат границата и обвини Беларус, че ги улеснява.

"Ако има критичен инцидент, независимо дали е на полската или литовската граница, ние ще отвърнем веднага. Всички гранични пунктове, които са били отворени досега, ще бъдат затворени", каза той.

Беларус остана съюзник на Русия и след като тя нападна Украйна преди повече от година. Групировката "Вагнер" се намира там от края на юни след опита за бунт на основателя ѝ Евгений Пригожин срещу властта в Русия. Бойците на "Вагнер" са разположени близо до границата с Полша, а през юли беларуски войници започнаха съвместни военни маневри с тях.

Наскоро Полша предупреди, че има опасност от провокация от страна на Беларус и "Вагнер" и каза, че планира да изпрати до 10 хил. допълнителни войници, за да подсили охраната по източната си граница.

Миналата седмица в самолетна катастрофа загинаха лидерът "Вагнер" Евгений Пригожин и полевият командир Дмитрий Уткин. Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че "Вагнер" остава в Беларус.

Миналата седмица Литва каза, че затваря два гранични пункта в отговор на ескалиращото напрежение с Беларус, която позволява на Русия да използва нейната територия като плацдарм за нахлуването на Москва.

Министърът на вътрешните работи на Литва Агне Билотайте каза на срещата във Варшава, че "в близко бъдеще" Вилнюс планира да затвори още два гранични пункта. Така остават само два отворени пункта между Беларус и Литва.

Полша затвори всичките си пунктове с Беларус с изключение на един по-рано тази година. Това стана в отговор на експулсирането на няколко полски дипломати от Минск, както и на осъждането на журналиста Анджей Почобут от беларуски съд на осем години затвор по обвинения в накърняване на националната сигурност на Беларус, опит за реабилитация на нацизма и подбуждане на етническа враждебност.

Варшава твърди, че обвиненията са несправедливи и политически мотивирани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG