Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Протягам ръка на работещите". Ваня Григорова ще участва на предсрочните парламентарни избори


Ваня Григорова
Ваня Григорова

Ваня Григорова ще участва в предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 9 юни. Това съобщи тя в профила си във Фейсбук в понеделник.

До изборите обаче няма достатъчно време за учредяване и регистриране на нова партия. Свободна Европа потърси Григорова с въпрос от коя партия или партии ще бъде издигната, но до приключването на текста не получи отговор.

Новината идва, след като в края на миналата година на местните избори Григорова стигна до балотаж с настоящия кмет на София - Васил Терзиев. Тогава тя беше подкрепена от БСП, макар с партията да имаха разногласия. След изборите тя стана общински съветник.

"Протягам ръка на работещите и на техните представители - нека пренесем тази сила заедно в цялата страна! С надежда за една Солидарна България, в която има нужда от всеки и никой не е изхвърлен зад борда", написа Григорова в своя Фейсбук профил.

В края на 2023 г. политологът Борис Попиванов каза, че именно фокусът върху правата на работниците, а не само върху хората, които имат нужда от социална помощ, е това, което различава Григорова от БСП. Още тогава се появиха съмнения за това дали тя няма да стане лидер на новото ляво.

Григорова е синдикалистка, дългогодишна съветничка в синдиката КТ „Подкрепа“. На местните избори беше издигната от широка проруска коалиция.

Тогава над 20 партии застанаха зад нейната номинация за кмет. Сред тях имаше няколко комунистически и патриотични партии, включително и "Атака".

В предизборната си кампания Григорова не отговори на въпроса чий е окупираният от Русия Крим, както и дали руският президент Владимир Путин е агресор. През 2022 г. Путин разпореди на руските войски да започнат война в Украйна, която той нарече "специална военна операция".

Въпросът за Крим е показателен за отношението на политиците към случващото се в Украйна, след като през 2014 г. Русия незаконно анексира полуострова - акт който не се признава от Запада.

В кампанията си за кметските избори Григорова се застъпи за послания като национализиране на комуналните и социалните услуги в София, за равен достъп на всички деца до “елитните училища” и за освобождаването на столицата от “властта на парите”.

Тя често критикува либералите и евроатлантиците и според политолозите защитава марксистки тези.

"Въпросът е да знаеш кога да казваш "не". Коя е Ваня Григорова
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG