Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата вече не разследва Божков за ръководство на престъпна група


Бизнесменът Васил Божков
Бизнесменът Васил Божков

Прокуратурата е прекратила разследването срещу бизнесмена Васил Божков за ръководство на организирана престъпна група поради липса на доказателства. Това става ясно от съобщение на институцията, разпространено в сряда.

То идва, след като през 2020 г. Божков получи серия от обвинения, след което избяга в Дубай. Сред обвиненията тогава беше, че Божков е бил лидер на организирана престъпна група, сформирана с цел изнудване, принуда, данъчни престъпления, пране на пари и други.

В края на 2023 г. той се прибра в България и беше задържан под домашен арест.

Сега прокуратурата съобщи, че е приключила разследването по делото за криминални престъпления срещу Божков. Тъй като липсват доказателства, е прекратено делото за ръководство и участие в организирана престъпна група.

Предстои обаче прокуратурата да внесе в съда делата срещу Божков за опит за изнасилване, подбудителство към умишленото убийство и опит за умишлено убийство. Според прессъобщението това включва обвинението срещу бизнесмена, че е подбудил друг да убие конкурента му в хазартния бизнес Йордан Динов. Динев беше застрелян в центъра на София през 2012 г.

Освен това Божков ще бъде съден и за покушението срещу Манол Велев през 2015 г., след което той изпадна в кома. Велев, чиито бизнес дейности бяха свързани с хазарт, транспорт, недвижимо имущество и други, почина преди две години.

Божков ще бъде съден и за подбуждане към убийство на още един човек с инициали Б. С., пишат от прокуратурата, както и за опит за изнасилване.

Това се случва, след като по-рано Божков получи 19 обвинения – за това, че от януари 2014 г. ръководи престъпна група, за изнудване, длъжностни и данъчни престъпления, подкупи, подбудителство към убийство и пране на пари. Основната част от обвиненията обаче са свързани с неплащане на такси от хазарт.

През 2021 г. той беше санкциониран от САЩ заедно със сегашния съпредседател на ДПС Делян Пеевски заради "значителна роля в корупцията в България".

През 2023 г. Божков даде показания във връзка с твърденията си, че между 2017 и 2019 г. е бил изнудван и е предал 60 млн. лв. в подкупи на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър в кабинета му Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. Божков твърди, че освен това е плащал и такса "спокойствие", за да се приемат закони, облагодетелстващи негови фирми.

През декември прокуратурата прекрати разследването по неговите твърдения поради липса на доказателства за извършено престъпление.

Какви тайни крие Васил Божков
please wait

No media source currently available

0:00 0:51:02 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG