Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев наложи вето върху промените за избор на разследващ на главния прокурор


Румен Радев
Румен Радев

Президентът Румен Радев наложи вето на последните промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се предвижда специална система за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор.

Измененията определят и допълнителен 6-месечен срок за избор на нов Висш съдебен съвет (ВСС).

Законът беше приет с гласовете на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС и ИТН, с което за първи път беше въведен механизъм за разследване на главния прокурор. Той предвижда разследванията срещу членовете на най-висшето ръководство на държавното обвинение да се водят от наказателен съдия с ранг на върховен, който временно да бъде назначаван за ad hoc прокурор.

Прокурорската колегия на ВСС обаче не назначи избрания съдия, който да провери сигнал срещу изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, подаден, докато той още беше заместник на отстранения Иван Гешев. Магистратите казаха, че има неясноти в текстовете и спряха процедурата.

Според държавния глава този закон "не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността".

„Напротив, внасяйки съществени изменения в току-що приетия механизъм за определяне на специален прокурор, той е приет в ущърб на принципите на предвидимост и стабилност на нормотворческия процес", пише в мотивите си той.

Радев отбелязва, че първата процедура по определяне на съдия, който да изпълнява функциите на прокурор, не е приключила с назначаването му във Върховна касационна прокуратура и оспореният закон не дава ясен отговор доколко въвеждането на нова система за подбор няма да забави допълнително този процес.

„Това е отстъпление от реализираните ангажименти, които бяха позитивно оценени от Европейската комисия в последния ѝ Годишен доклад относно върховенството на закона“, добавя президентът.

С връщането за ново обсъждане на този закон държавният глава дава възможност на народните представители да не допуснат възпрепятстването за дълъг период от време на конкретното приложение на новосъздадения механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници, се казва още в съобщението на неговия прессекретариат.

Според Радев законовата регламентация на нов срок за избор на членове на ВСС "накърнява принципа на мандатност като базисно правило за конституирането и функционирането на органите на публичната власт“.

Проблемът с недосегаемостта на главния прокурор от наказателно преследване стои пред България още от 2009 г., когато Европейският съд по правата на човека за пръв път я коментира в решението си по делото "Колеви срещу България", заведено от наследниците на разстреляния през 2002 г. прокурор Николай Колев.

Съветът на Европа и ЕК нееднократно са настоявали този проблем да бъде решен и са отправяли конкретни препоръки. Приемането на въпросния механизъм сега беше включено сред условията за получаването на предвидените за България средства по Плана за възстановяване и устойчивост след пандемията от коронавирус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG