Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Юридически неграмотен и политически порочен". Президентът нападна проекта за промени в Конституцията


Румен Радев
Румен Радев

Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен и политически порочен. Това каза президентът Румен Радев в сряда.

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) представи идеите си промени в Конституцията в неделя. Основният акцент в тях е реформа в съдебната система и ограничаване на властта на главния прокурор.

Други промени орязват правомощията на президента в две направления - да отпадне правото му да назначава с указ председателите на върховните съдилища, след като са избрани от Висшия съдебен съвет, както и да няма и право да назначава свое служебно правителство при липсата на редовно избран кабинет от парламента.

Във вторник стана ясно, че ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС ще внесат и разгледат общ проект за промени в основния закон.

В сряда Радев каза, че нередностите в проектите се виждат "както от конституционалистите, така и от гражданите".

Президентът смята, че проектът, вместо реформа в съдебната система, предлага „национално разделение, атака срещу местната власт и президентската институция и отнемане на изборни права“.

„Също така и погазване на основополагащи принципи за баланс между властите. Според мен е една открита заявка за превземане на съдебната власт“, каза Радев.

По думите му промените, свързани със служебните правителства, се предлагат, защото "управляващите виждат в тях някаква заплаха".

"Явно заплахата е в осъзнаването на контраста, особено между последното служебно правителство и последните редовни правителства. Докато редовните правителства създаваха кризи, служебното ги решава", каза Радев.

Това е поредната критика, която президента отправя срещу редовното правителство и подкрепящото ги мнозинство.

Пред две седмици Радев обвини Украйна, че настоява да води войната , която Русия започва срещу нея. Това предизвикa остри реакции от страна на украинското посолство , както и от страна на българското правителството .

Ден по-рано на Рожен, където президентът участваше в откриването на 111-метровия пилон, той нарече част от българските граждани „безродници“ и „нихилисти “.

Тези случаи дойдоха след дълги месеци, в които Радев защитава позиции, които са по-близки до пропагандата на Кремъл и противоречат на позициите на НАТО и ЕС.

Освен обвиненията срещу Украйна и група българи в „безродие“, той се изказва и срещу планираното прекратяване на концесията на „Лукойл“ за нефтопристанището „Росенец“, както и срещу кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG