Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените за разследване на главния прокурор


Румен Радев
Румен Радев

Мнозинството в парламента преодоля ветото на президента върху промени в Закона за съдебната власт, свързани със системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор.

Със 131 "за" от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, 47 - "против" - от БСП и "Възраждане", и 6-ма "въздържал се" - от ИТН, законът за допълнение на Закона за съдебната власт беше приет повторно от Народното събрание.

На 3 август правната комисия в парламента също отхвърли ветото на държавния глава върху промените.

На 1 август Румен Радев подписа указ, с който върна за ново обсъждане закона, приет на 21 юли от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН. С него за първи път беше въведен механизъм за разследване на главния прокурор. Той предвижда разследванията срещу членовете на най-висшето ръководство на държавното обвинение да се водят от наказателен съдия с ранг на върховен, който временно да бъде назначаван за ad hoc прокурор.

Според президента обаче този закон "не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система.

"Напротив, внасяйки съществени изменения в току-що приетия механизъм за определяне на специален прокурор, той е приет в ущърб на принципите на предвидимост и стабилност на нормотворческия процес", мотивира се той.

Според промените се създава списък от съдии, изразили желание да бъдат прокурори, които да разследват обвинител №1.

Държавният глава обаче смята, че законът не дава ясен отговор доколко въвеждането на нова система за подбор няма да забави допълнително процеса.

Целият законов механизъм, с който се въведе специалното законодателство за разследване на главния прокурор, беше атакувано пред Конституционния съд от отстранения Иван Гешев и в момента не се прилага от Висшия съдебен съвет (ВСС).

В закона се въвежда и допълнителен шестмесечен срок за избор на нов състав на ВСС, което според Радев "накърнява принципа на мандатност като базисно правило за конституирането и функционирането на органите на публичната власт“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG