Връзки за достъпност

Извънредни новини

Умен град с умни хора. Какво предлага за столицата Вили Лилков от "Синя София"


Вили Лилков се обявява категорично за преместване на Паметника на Съветската армия и разчита, че за него ще гласуват хората, които имат спомен за комунизма и протестите през 1989 г.
Вили Лилков се обявява категорично за преместване на Паметника на Съветската армия и разчита, че за него ще гласуват хората, които имат спомен за комунизма и протестите през 1989 г.

Той е кандидатът на коалиция "Синя София" за кмет на столицата. Разпознаваемо лице на СДС и ДСБ през прехода, но след това подкрепял ГЕРБ. Сега се обявява за дясна алтернатива на всички тях. Обвиняват го, че разделя десния вот. Какво предлага Вили Лилков за София?  

Читалище "Кирил и Методий" в квартал "Красна поляна", София. Нищо не подсказва, че ще има събитие, освен паркиран пред входа микробус, брандиран с номер от бюлетина и лого на коалиция.

"Когато станете кмет, пак ще дойдете, сигурно ще ви е малко неудобно, но на нас ще ни е много приятно", обръща се към кандидата за поста в столицата от коалицията "Синя София" Вили Лилков секретарката на читалището Георгина Георгиева. Той не отговаря, само се усмихва. Изборите са на 29 октомври, неделя.

Срещата му е със служителите на читалището. Те казват, че политици рядко идват, за да чуят проблемите им. Лилков седи сред тях без много да говори. Слуша за финансовите им трудности и дава съвети как да се справят по-добре с кандидатстване по програми и проекти.

Споделя, че е избрал това читалище, защото е сред най-активните в София, с богата програма и му предстои 100-годишнина. Кандидатът не за първи път е тук и отбелязва положителна промяна: "Идвал съм през 2004 г., тоалетните бяха много по-зле".

Тогава е бил общински съветник, какъвто е от 1999 до 2014 г. - от десницата. Кандидатира се и за кмет през 2015 г. от тогавашната дясна коалиция "Реформаторски блок", но Йорданка Фандъкова от ГЕРБ печели на първи тур. Четири години по-късно той я подкрепя за новия ѝ мандат.

Сега казва, че е дясна алтернатива и на ГЕРБ, и на кандидата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и "Спаси София" Васил Терзиев, но го обвиняват, че цепи демократичния вот и всъщност помага на ГЕРБ.

В кампанията по-често това е тема, а не управленските идеи.

А в предизборната програма на Лилков всъщност има цяла тема за читалищата, които според него могат да помогнат и за решаването на проблема с недостига на детски градини.

Вили Лилков на една от предизборните си срещи със симпатизанти
Вили Лилков на една от предизборните си срещи със симпатизанти

Какво предлага за София

Читалищата са "естествените социални и културни центрове", казва Вили Лилков и добавя, че "това са все още живите ядра на градския живот и не трябва да ги подменяме с мол култура и с компютърни центрове". В София има 173 читалища - огромна база, предимно общинска, "но за съжаление и поддръжката, и издръжката е на много ниско ниво, както и заплатите".

Лилков има идея как едновременно да се помогне на читалищата и да се реши основен софийски проблем.

"Голяма възможност е в тази огромна читалищна база да се създават детски забавачки и това може да стане много икономично и ефективно", предлага той. Изчислил е, че ако в 50-60 читалища се създадат групи от около 25 деца на две смени, ще се отворят около 25-30% от липсващите сега места в детски градини и ясли.

В приоритетите си Лилков предвижда и изграждане нови градини и ясли, но и на домове за възрастни хора чрез нова програма "Дом за нашите деца и родители".

Лилков казва, че ще работи и за развитие на спортните клубове - "Синя София" има програма за спорта, а кандидатът има отношение - бивш баскетболист е и е бил в ръководството на федерацията по баскетбол.

"Интересува ме големият проблем с възпитанието на подрастващите, аз съм дългогодишен преподавател и виждам как се променят поколенията, не към добро. Има и много качествени, но излизат деца с все по-ниско образование и липса на възпитание", казва Лилков.

Затова много залага на читалищата, спорта, училището и семейството, в центъра на които да стои общината - "за да можем да върнем децата там, където им е мястото".

Друг приоритет е да се погрижи за инфраструктурата на крайните квартали, които "са забравени от общината".

Лилков казва още, че ще се справи с "шумовия тормоз" и с проблемите на "невидимия" град от над 128 000 души с увреждания. Обявява се срещу "несъществуващата жилищната политика на общината" и за изграждане на жилища за преподаватели и научни работници. Мотивът му е, че "умен град се прави с умни хора".

Още щом се кандидатира, Лилков критикува липсата на политическа воля за преместване на Паметника на Съветската армия и заяви готовност да го направи, ако бъде избран.

Той се определя като "компетентния кандидат", защото му е омръзнало от хора, "които нямат експертиза да претендират за най-високи длъжности".

Кой е виновен за проблемите

Още преди ГЕРБ в последния момент да номинират изненадващо журналиста Антон Хекимян, Вили Лилков каза, че от партията трябва да издигнат собствен кандидат, "за да защитават това, което са направили 18 години в столицата".

Лилков не отправя критики към ГЕРБ. Прехвърля отговорността за слабостите в управлението на системни причини като правомощията на СОС и районните кметове. Не коментира и обвиненията в корупция и липса на контрол по основни инфраструктурни проекти по времето на ГЕРБ, а говори за "калпави задания за ремонтите".

Той неведнъж публично е подкрепял ГЕРБ. На местните избори през 2019 г. застана зад Йорданка Фандъкова за четвъртия ѝ мандат. На последния вот за президент Лилков влезе в инициативния комитет, който издига подкрепения от ГЕРБ Анастас Герджиков.

Сега казва, че не е свързан с ГЕРБ.

Как стана кандидат за кмет

Вили Лилков първоначално беше издигнат като кандидат-кмет от инициативен комитет от известни политици, общественици и творци, сред които Богдана Карадочева, Васко Кръпката, Теди Москов, Иван Лечев, Аня Пенчева, бившите министри Муравей Радев, Надежда Нейнски и Николай Ненков.

По-късно беше съобщено, че гражданската инициатива, която го номинира, се превръща в дясната политическа коалиция "Синя София". В основата ѝ е партия КОД на бившия здравен министър Петър Москов. Преди години той и Лилков бяха част от партията на бившия премиер Иван Костов - ДСБ, от която бяха общински съветници. Партията сега е част от коалиция "Демократична България". Присъединиха се още десетина десни и центристки формации.

Лилков е бивш член на СДС и един от учредителите на ДСБ, на чиято софийска организация е бивш председател. През 2014 г. стана депутат от Реформаторския блок.

Сега казва, че е дясна алтернатива, защото консервативната десница няма политическо представителство. Определя коалицията ПП-ДБ не като десница, а като "ляво-либерална, в известен смисъл центристка формация". По повод обвиненията, че разделя вота на десните избиратели, отвръща: "Не разпилявам десницата, а я обединявам".

Той очаква подкрепа и от онези симпатизанти на "Демократична България", които са против кандидатурата на Васил Терзиев, заради факта, че няколко негови роднини са свързани с бившата Държавна сигурност. Лилков дори обясни влизането си в битката за София с "възмущението на сините избиратели" от това. Той е изследовател на комунистическия режим в България и автор на няколко книги по темата.

Извън политиката Вили Лилков професор по физика и доктор на науките, ръководител на катедрата по физика в Минно-геоложкия университет, преподавател.

В края на последната предизборна среща не казва какви са очакванията му за изборния резултат в неделя. "Оставил съм това на социолозите и медиите".

"Не ни забравяйте, когато станете кмет!", изпращат го от читалище "Кирил и Методий".

Форум

XS
SM
MD
LG