Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Военната помощ за Украйна е отпаднала от дневния ред. Русия отвори 480-километров фронт


Обсадата на Мариупол продължава втори месец.
Обсадата на Мариупол продължава втори месец.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Ултиматум за Мариупол
  • “Има такъв народ”
  • Ризата на Макрон

Днес е вторият ден от посещението на украинския външен министър Дмитро Кулеба в София. “Русия унищожава, убива, измъчва, изнасилва. Това не е Русия, която заслужава съчувствие и разбиране”, каза той. Кирил Петков и Теодора Генчовска обещаха подкрепа за украинските бежанци и помощ “в съответствие с възможностите”.

Кулеба има насрочена среща с президента Румен Радев, а според колегите от Клуб Z ще бъде изслушан и от външната комисия в Народното събрание. От нейния дневен ред обаче са отпаднали предложенията на ГЕРБ и “Демократична България” за предоставяне на военна помощ на Украйна.

Изпратете ни вашето мнение по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org.

Новата фаза на войната

Москва постави пореден ултиматум на защитниците на Мариупол, които са се скрили в металургичния комплекс “Азовстал”. Те казват, че няма да се предадат и ще се бият докрай.

Русия започна настъпление по цялата 480-километрова фронтова линия в Източна Украйна. Зеленски нарече това “битката за Донбас”. Лавров - “нова фаза на операцията”.

Руският външен министър коментира също, че Русия възнамерява да използва само конвенционални оръжия в Украйна. Така той отговори на въпроса дали Москва планира да използва ядрено оръжие.

Путин награди военния отряд, обвинен от Украйна за убийства на цивилни в Буча. Градът беше окупиран от руската армия повече от месец, а след изтеглянето ѝ бяха открити стотици тела на цивилни по улиците, в къщите и в масови гробове.

Близо 5 милиона украински граждани са напуснали страната си заради войната, показват данните на ООН. Това е най-голямата бежанска вълна след края на Втората световна война.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

Какво промени войната

Допреди няколко месеца Финландия и Швеция нямаха никакво намерение да се присъединяват към НАТО. Войната на Путин срещу Украйна обаче ги накара да променят мнението си. Въпросът вече не е дали, а колко скоро двете страни ще станат членки на алианса. Не пропускайте анализа на Рикард Йозвяк.

Международният валутен фонд ревизира прогнозата си за ръста на икономиката по света, включително и за България. Очакването сега е за ръст от 3,2% през 2022 г. Преди войната прогнозата беше за ръст от 4,4%, пише “Дневник”.

Въздушното пространство на Европа е затворено за руски самолети. Москва обаче трябваше да си прибере изгонени дипломати от Атина и Мадрид. Можете да видите на картата откъде мина полетът за прибирането им.

Молдова и Литва във вторник одобриха закони, които забраняват публичното използване на знака Z и на руската Георгиевска лентичка.

Какво става с “Има такъв народ” и “Продължаваме промяната”

Една партия казва, че не може уличени в кражба на интелектуална собственост да заемат публични постове. Същата партия обаче номинира не един, а двама души с такъв профил. И много хора започнаха да се питат какво се случва с партията на Слави Трифонов. Анализът е на Борис Митов.

“Продължаваме промяната” се учреди като партия. В ръководството влезе и депутатът Росен Костурков. Може да гледате участието му в “Студио България”, където той отговаря на въпросите на Генка Шикерова.

Колегите от “Сега” разкриват, че прокуратурата е прекратила разследването срещу четиримата полицаи, обвинени за побоя зад колоните на Министерския съвет през лятото на 2020 г. Обяснението е, че не могат да установят кои са полицаите.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко направо в телефона си.

И две препоръки

Паркът за танцуващи мечки в Белица е спасил десетки животни, държани в плен при нехуманни условия. Паркът навърши 20 години, а управителят му Димитър Иванов е Човек на деня на Свободна Европа.

И една специална препоръка от “Булевард България” - “Всички говорят за бялата риза на Макрон (и това, което се крие под нея)”.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG