Връзки за достъпност

Извънредни новини

Защо "Възраждане" държи да покаже, че обича Русия на Путин


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов демонстративно държи вестник "Российская газета" в парламента, докато Никола Минчев от ПП-ДБ чете декларация по повод смъртта на Алексей Навални. 21 февруари 2024 г.
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов демонстративно държи вестник "Российская газета" в парламента, докато Никола Минчев от ПП-ДБ чете декларация по повод смъртта на Алексей Навални. 21 февруари 2024 г.

Епизодите са три, идват накуп. Първо делегация на "Възраждане" отива в Москва, после лидерът Костадинов разказва обиден виц за смъртта на Навални, а накрая същият лидер чете кремълски вестник в парламента. "Възраждане" не просто харесва Русия на Путин. Партията държи това да се вижда с просто око.

Русия избива собствената си опозиция и унищожава съседен народ. Така изглеждат нещата в очите на повечето световни лидери, в това число и на българското правителство. Оценката на проруската "Възраждане" е точно обратната - Западът е този, който избива руската опозиция, а руската агресия в Украйна е всъщност връщане на територии.

Разбираме го от няколко прояви на партията през последните дни. Те протичат на фона на две събития - смъртта на лидера на руската опозиция Алексей Навални в руски затвор и превземането на украинския град Авдиивка от руската армия. Двете се случиха едновременно в края на предишната седмица.

По същото време депутати от "Възраждане" са били на форум в Москва, организиран от партията на президента Владимир Путин "Единна Русия".

Там са слушали приветствие на самия Путин, в което се казва, че страната му е "направила много, за да разруши основите на колониалната система", и че тя отстоява "принципите на международното право".

В действителност именно Путин на 24 февруари 2022 г. нареди пълномащабно нахлуване в Украйна, довело до смъртта на десетки хиляди хора.

България беше обявена от Русия за "неприятелска държава" в началото на 2022 г.

Вестникът на руското правителство

Няколко дни по-късно - на 21 февруари в българското Народно събрание "Продължаваме Промяната"-"Демократична България" (ПП-ДБ) прочетоха декларация, в която се казва, че "убийството на Навални е черен ден за демокрацията". По време на прочитането й лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов държеше в ръце руския правителствен вестник "Российская газета", донесен му от Москва от неговите депутати.

Водещото заглавие на изданието е "Авдеевка е наша!" (вярното име на украински е Авдиивка).

Авдиивка е източен украински град, който руските сили атакуват от октомври 2023 г. Те успяха да го превземат в края на миналата седмица, след като Украйна се изтегли оттам поради недостиг на боеприпаси. В момента Авдиивка само формално е град, тъй като на нейната територия няма нито хора, нито оцелели сгради след интензивния руски обстрел.

Костадинов публикува снимката си с вестника в профила си във Фейсбук. "Российская газета" е изобразена под такъв ъгъл, че не е възможно в момента да се чете от Костадинов. Тя изглежда предварително уговорена именно за да изтъкне основното заглавие на първа страница.

Свободна Европа потърси Костадинов, за да разбере дали наистина е така, но той затвори телефона веднага след като чу името на медията.

Снимката с вестника беше посрещната с възмущение в Народното събрание. Костадинов написа във Фейсбук, че поздравява "всички фашаги и прочие евроатлантици", които се готвят да сезират прокуратурата, че той чете кремълски официоз в парламента.

Костадин Костадинов и партията му традиционно използват думата "евроатлантик" като обида, тъй като са противници на ориентацията на България. В последните месеци Костадинов възразява срещу определението на "Възраждане" като проруска партия, но ежедневната политика на формацията не съвпада с това възражение.

Един виц

В сряда следобед Костадинов публикува във Фейсбук и виц, от който се разбира, че председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е убила Алексей Навални в руския затвор и се готви да направи същото през есента и с украинския президент Володимир Зеленски.

Вицът предизвика нови реакции на гняв сред политици и активисти, но Костадинов блокира достъпа на някои от тях до своя профил в социалната мрежа.

Алексей Навални беше тровен с Новичок на руска територия през август 2020. Лекари в Германия установиха състава на отровата, а разследване на Христо Грозев показа, че извършителите са от руските тайни служби.

След като животът му беше спасен в Германия, през януари 2021 Навални се върна в Русия и беше арестуван още на летището. Оттогава не е излизал от руски наказателни колонии със строг режим. За 3 години той е прекарал 300 дни в карцер при недостиг на вода, храна, светлина, топлина и лекарства.

Визитата в Москва

Трима народни представители от "Възраждане" - Ангел Георгиев, Коста Стоянов и Ивелин Първанов, са били на посещение в Москва, стана ясно на 19 февруари от съобщение в сайта на руската Дипломатическа академия към Министерството на външните работи. Именно там беше публикувана тяхна снимка.

Макар и формално да е дипломатическа институция, Академията е място, което завършват служители на руските специални служби, преди да заминат за чужбина под прикритието на дипломатическа работа, сочат разкрития на "Белингкат" и руската медия "Агентство" (днес в изгнание).

Ангел Георгиев, Коста Стоянов (вторият и третият отляво на дясно) и Ивелин Първанов (питият)
Ангел Георгиев, Коста Стоянов (вторият и третият отляво на дясно) и Ивелин Първанов (питият)

Ден след като тази информация изтече от Русия партията публикува официално съобщение. В него не пишеше, че тримата депутати са били в Академията, а се казваше, че те са участвали в международен форум, организиран от "Единна Русия".

Путин казва, че Западът е този, който има агресивни проявления на неоколониализъм

В него са участвали руският външен министър Сергей Лавров и бившият премиер Дмитрий Медведев. Било е представено и приветствие от Путин, в което се казва, че "агресивните проявления на неоколониализма се виждат днес в опитите на колективния Запад с всички средства да съхрани своята доминация", става ясно от сайта на "Единна Русия". Тази теза се използва често от Москва като оправдание за войната в Украйна.

Във форума са участвали представители на 44 страни, като единствените от ЕС са били тези от "Възраждане", съобщиха самите те. Събитието се е състояло на 16 февруари, денят, в който руските власти съобщиха, че Навални е починал в наказателната колония, в която излежаваше политически мотивирана присъда.

Там са били и бившият вътрешен министър и лидер на друга проруска партия - АБВ - Румен Петков, и заместникът му Владимир Маринов.

Румен Петков произнася реч, в която казва, че "без Русия демократичен и силен Европейски съюз не е възможен", цитира го пресцентърът на неговата партия
Румен Петков произнася реч, в която казва, че "без Русия демократичен и силен Европейски съюз не е възможен", цитира го пресцентърът на неговата партия

В съобщението на "Възраждане" не се споменава нищо за посещението на депутатите в московската дипломатическа академия. Но от информация на нейния сайт става ясно, че те са изслушали "новата концепция за външна политика на Руската федерация".

"Казват, че са ги информирали за външната политика на Русия, може ли да обяснят какво точно са ги инструктирали?", попита от парламентарната трибуна депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков. Той каза, че ще изпрати сигнал до прокуратурата и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за посещението на "Възраждане", защото един от депутатите е член на комисията по отбрана.

Коста Стоянов отрече да са били инструктирани и каза, че са си говорили предимно за „възможностите за наши дипломати да бъдат обучавани там“. След това били поканени от Горната камара на Руската Дума и там обсъждали "бъдещите отношения между България и Русия".

Реакциите

Веднага щом се разбра за посещението на тримата депутати от "Възраждане", парламентарната група на ПП-ДБ поиска изключването на двама от тях от комисиите, в които членуват. Георгиев е член на външната комисия, а Първанов е в комисията по отбрана.

Няма как български депутати да бъдат в центъра за вербовка на Москва
Настимир Ананиев

"Забележете къде е направена снимката - в Московския дипломатически институт, който прави вербовката на всички външни агенти. Няма как български депутати да бъдат в центъра за вербовка на Москва на посещение", коментира пред журналисти Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

Ивайло Мирчев от ДБ обърна внимание на въпроса за достъпа до класифицирана информация, какъвто имат депутатите, участващи в комисията по отбрана.

"Има изключително чувствителни данни за това, което ние изпращаме за Украйна и какво е българското въоръжение", каза той и продължи: "Само си помислете, какви данни биха могли да бъдат предадени там".

Костадинов каза, че такъв въпрос не е обсъждан на заседание на председателския съвет на партиите в парламента. Той добави, че няма как да бъде спрян достъпът на който и да било депутат до която и да било комисия.

Проруската ориентация на "Възраждане" и друг път е била повод за отстраняване на нейни депутати от взимането на решения в определени структури. Миналата година управляващото мнозинство промени правилника, за да предотврати възможността "Възраждане" да оглави комисията за контрол над службите. До тази промяна комисията се ръководеше на ротационен принцип и беше дошъл ред на "Възраждане" да я оглави.

Форум

XS
SM
MD
LG