Връзки за достъпност

Извънредни новини

Специален прокурор ще може да разследва и зам. главни прокурори. Депутатите гласуваха на първо четене


Повод за промените стана сигнал срещу бившия зам.-главен прокурор Борислав Сарафов, който вече е изпълняващ функциите на главен прокурор.
Повод за промените стана сигнал срещу бившия зам.-главен прокурор Борислав Сарафов, който вече е изпълняващ функциите на главен прокурор.

Парламентът прие на първо четене в понеделник поправки в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които предвиждат специален прокурор да може да разследва и заместниците на главния прокурор.

Промените са допълнение към приетия през май механизъм за разследване на главния прокурор. Те бяха одобрени без никакъв дебат с 90 гласа „за“, 31 „против“ („Възраждане“ и „Има такъв народ“) и 13 „въздържал се“ (БСП).

Предложенията за изменения бяха внесени в началото на август от депутатите от „Продължаваме промяната" - "Демократична България“ Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов.

Те бяха мотивирани от становище на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), че заради пропуск в закона не може да назначи избраната Даниела Талева за прокурор, който да разследва Борислав Сарафов. В момента той е изпълняващ функциите главен прокурор след освобождаването на Иван Гешев, но сигналът срещу него беше подаден в качеството му на зам.-главен прокурор и директор на Националната следствена служба, какъвто беше преди.

Няма подробности за съдържанието на сигналите. Сред подателите на материалите беше и шефът на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов, който е автор на “докладна справка” за “имотни сделки на близки и членове на семейството” му.

Срещу Сарафов са постъпили и данни от разследването, по което бяха повдигнати обвинения на бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров-Еврото и бившия боксьор Кристиян Христов, станал известен покрай ролята си в аферата “Осемте джуджета”.

През юли Прокурорката колегия отложи назначаването на съдията от Софийския градски съд Даниела Талева за обвинител във Върховната касационна прокуратура. Причината беше пропуск в закона, според който съдия се назначава за прокурор, за да разследва престъпления, извършени от главния прокурор, но не и такива, извършени от негов заместник.

Сега беше прието още да се създаде алинея, според която за неуредените въпроси за прокурора за разследване на престъпления, извършени от заместник на главния прокурор, да се прилагат правилата за прокурора, разследващ обвинител №1. Освен това - в преходните и заключителни разпоредби изрично да се посочи, че изборът на съдия Талева се запазва.

Заедно с промените за специалния прокурор се предлага още едно изменение в съдебния закон, свързано с информационните системи за случайното разпределение на дела. В момента те са три в съдебната система, като народните представители смятат, че тя трябва да стане една обща.

Тази нова система трябва да бъде изградена и въведена до 6 месеца от влизането на измененията в сила. Дотогава ще се ползват наличните, съобщи сайтът Лекс.бг.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG