Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беларус осъди журналист на 15 дни в ареста за пращане на линкове с "екстремистки материали"


Беларуският журналист Дзянис Носау
Беларуският журналист Дзянис Носау

Беларуският журналист Дзянис Носау е осъден да прекара 15 дни в ареста, съобщи беларуската редакция на Радио Свободна Европа (RFE/RL) в понеделник. Причината е, че е изпратил линкове към „екстремистки материали“ на свои приятели, съобщиха проправителствени канали в Телеграм.

Журналистът от вестник “Вечерний Бобруйск” беше задържан преди това през септември 2022 г. след претърсване на дома му от служители на сигурността.

Новината за присъдата му сега идва на фона на засилените репресии в страната от 2020 г. насам. Тогава имаше масови протести, предизвикани от съмнения, че президентските избори, на които спечели дългогодишният лидер на страната Александър Лукашенко, са били фалшифицирани.

Дзянис Носау е бил задържан миналата седмица в град Бобруйск, на около 135 километра югоизточно от Минск, съобщава беларуската правозащитна организация “Вясна”, която разкри новината за присъдата на 15 април. Оттам обаче не дават повече подробности по темата.

Това е пореден случай на преследван журналист в Беларус, която според международната неправителствена организация "Репортери без граници" е опасно място за практикуване на тази професия.

През 2021 г. беларуският журналист Раман Пратасевич беше задържан, след като самолетът, с който пътуваше, беше принудително отклонен в Минск.

Пратасевич е един от основните администратори на канала NEXTA-Live в Телеграм, който отразява масовите протести в Беларус през август 2020 г. Същата година през ноември властите в страната съобщиха, че Пратасевич, заедно със Сцяпан Пуцила, който също е администратор на канала, са разследвани за организиране на масови безредици, нарушаване на реда и разпалване на социална омраза.

Миналата година Пратасевич беше признат за виновен в заговор за завземане на властта в Беларус и организиране на бунтове. Той беше осъден на 8 години затвор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG