Съдийската колегия на ВСС коригира първата си позиция по казуса "Полфрийман"

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) оповести в петък второ свое становище по случая с предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман и последвалите атаки срещу апелативните съдии, взели това решение.

Във вторник съдебните кадровици излязоха със своя позиция, в която изразиха "своето безпокойство от ескалиращото обществено напрежение" без обаче засегнат по никакъв начин нападките от главния прокурор Сотир Цацаров, премиера Бойко Борисов, вицепремиера Красимир Каракачанов, лидера на БСП Корнелия Нинова и други политици срещу съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева.

"Ние сме съпричастни към болката и страданията на близките на Андрей Монов, като споделяме тяхното усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта. [...] В съответствие с разпоредбата на чл. 16 от ЗСВ, Висшият съдебен съвет е административен орган, който не се намесва в правораздавателната дейност и не може да обсъжда, контролира или ревизира съдебни актове", заявиха преди три дни от Съдийската колегия на ВСС.

И успоредно с това препратиха на съдебния инспекторат сигнал от младежката организация на ВМРО, в който се твърди, че върху тримата апелативни съдии е бил упражнен външен натиск, за да освободят австралийския затворник.

Публикуваното в петък на сайта на ВСС ново становище на Съдийската колегия вече призовава към зачитане на независимостта на съдебната власт и осъжда вербалните атаки, заклеймяването и опитите за физическо въздействие срещу магистрати.

"Съдийската колегия на ВСС изпълнява задължението си да осигурява и отстоява независимостта на магистратите, като спазва приетите Стандарти за независимост на съдебната власт", припомнят съдебните кадровици, след като в първата си позиция по случая изобщо не засегнаха това свое конституционно задължение.

Това става само ден, след като близо 300 съдии призоваха обществото да защити демокрацията заради липсата на реакция от страна на държавата в защита на съда.

"Призоваваме българското общество да зачита конституционно установената независимост на съдебната власт, която е предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес. Всяка форма на вербална атака, насочена срещу личността на магистрата, опит за физическо въздействие и заклеймяването на съдии във връзка с изпълнението на служебните правомощия, е засягане на независимостта на съдебната власт", казват в петък от Съдийската колегия на ВСС.

Оттам добавят, че ексалиращата агресия "създава опасност за социалния мир и може да прерасне в насилие и физиечска саморазправа". В позицията се посочва също, че при изпълнението на функциите си българските магистрати се подчиняват на закона.

Условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман предизвика възмущение сред много политици, сред които премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Младен Маринов, опозиционният лидер Корнелия Нинова. Главният прокурор Сотир Цацаров даде да се разбере, че изразява същото мнение. Той заяви, че „ако каже нещо, то ще е крещящо неуважение към конкретния съдебен състав“.

По-късно главният прокурор поиска от ВКС и възобновяване на делото за освобождаването на австралиеца. Неговото искане ще бъде разгледано след месец от страна на върховната инстанция. ​В защита на съдиите, взели решението по делото, вече излязоха от Съюза на съдиите в България, като оттам отправиха остри обвинения към ВСС заради бездействието им по случая и обвиниха членовете на съвета в солидаризиране с натиска върху магистратите.