Идея за “COVID-19 паспорти”. България и още 8 държави поискаха “сериозна подкрепа” от ЕС за туризма

Европейските държави искат общи правила за отваряне на туристическите обекти, които да бъдат изработени от Еврокомисията

България се включи в общо заявление на девет държави, в което се призовава за значителна финансова помощ от страна на Европейския съюз (ЕС) за възстановяването на туристическата индустрия след епидемията от коронавирус.

Декларацията, която е била разпространена по време на видеоконференция на министрите на туризма от ЕС в понеделник, настоява Европейската комисия да предвиди както краткосрочни, така и дългосрочни мерки за подкрепа на сектора, който е сред най-силно засегнатите от въведените ограничения заради пандемията.

Тя е подписана от Италия, Испания, Гърция и Португалия и подкрепена от Франция, Малта, България, Румъния и Кипър. В деветте страни туризмът осигурява от 12% в България до 21 на сто от БВП на Гърция.

Повече от 3 милиона души по света вече са потвърдени като инфектирани с COVID-19, над 205 хил. са починалите. Една трета от случаите са установени в Европа - най-много в Испания, Италия и Германия. В България заразените вече са над 1300, а тук може да следите развитието по дни. Във всички страни са затворени хотелите и ресторантите, а пътуването е почти невъзможно.

Хърватският министър на туризма Гари Капели, чиято страна председателства Съвета на ЕС в момента, съобщи, че е получил документа в понеделник и че подписалите го страни настояват за силна подкрепа на туризма в европейския фонд за възстановяване, както и за установяването на общи правила за придвижване по въздух, суша и море.

Еврокомисарят, отговарящ за туризма, Тиери Бретон заяви преди седмица в Европейския парламент, че Комисията предвижда да предложи между 20 и 25 процента от средствата за възстановяване на европейската икономика да бъдат насочени към туризма. Комисията трябва да предложи създаването на фонда, заедно с нов проектобюджет на ЕС до 6 май, когато те ще бъдат отново обсъдени от европейските лидери. Ако бъде одобрен, той ще заработи от януари 2021 г.

Капели съобщи, че е постигнато разбирателство да се работи за създаването на “летни туристически коридори” по примера на отворените “зелени коридори” за товарния транспорт, през които почиващите да преминават по-лесно проверките по вътрешните граници на Съюза. Хърватският министър ги оприличи на “COVID-19 паспорти”. Очаква се Европейската комисия да предложи общи правила и протоколи през следващите седмици, като в сряда комисарите ще обсъдят идеята.

Министрите на туризма от ЕС насърчиха Европейската комисия да предложи спешно и общ подход за уреждане на отношенията между туроператорите и техните клиенти за анулираните резервации за почивки, както и правила за обезщетяването с ваучери за пропадналите пакетни пътувания.

Междувременно германският външен министър Хайко Маас предупреди, че възобновяването на туристическите дейности не трябва да е прекалено рано, за да не се ускори разпространението на инфекцията.

“Вече видяхме до какво може да доведе разпространяването на инфекция в популярна ваканционна дестинация", каза Маас, напомняйки за високия процент на разпространение на заразата в австрийския ски курорт Ишгъл през февруари.

Предупреждението на външния министър идва след като австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че страната му ще започне постепенно отваряне на границите за пътници от Чехия и Германия, и ще премахне ограниченията в големите си ски курорти.

В интервю за в. “Билд” Маас заяви, че “трудно спечелените успехи не бива да бъдат съсипвани”, защото това ще означава удължаване на ограниченията за пътуване.

Германия насърчава гражданите да се насочат към летни почивки в частни квартири в провинцията, вместо в големите хотели в чужбина, където препоръките за социална дистанция трудно могат да бъдат спазвани.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.