"Ще работя за импийчмънт за Радев", каза Атанас Атанасов от "Демократична България"

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов каза, че в следващото Народно събрание ще работи за импийчмънт на президента Румен Радев. Като причина за намеренията си той посочи изказвания на държавния глава по време на срещата на лидерите на страните в ЕС в Брюксел през седмицата.

В четвъртък Радев призова правителството да не допуска предоставяне на военна помощ за Украйна в бъдеще. България предостави военна помощ на Украйна, след като мнозинството депутати в 48-ото Народно събрание задължи служебното правителство на президента да изпрати оръжие и боеприпаси.

В Брюксел президентът каза още, че е готов да наложи вето, ако страните от ЕС решат да наложат санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика, защото това по думите му би засегнало българската енергетика.

Your browser doesn’t support HTML5

"В бъдеще това да не се допуска". И в Брюксел Радев говори против военната помощ за Украйна

„Има основания да бъде обсъдено дали не се нарушава конституцията с това, че господин президентът и неговото служебно правителство се поставят над парламента“, каза Атанасов в предаването „Панорама“. Той добави, че вече е започнал консултации с партньорите в коалициите, в които неговата партия ДСБ участва – „Демократична България“, както и обявената в петък коалиция за изборите през април с „Продължаваме промяната“.

Позицията на Радев в Брюксел стана повод за протест с искания за оставката му. Протестиращите скандираха: “Радев вън! Предател!”, “Радев е приятел на Дявола”, както и “Ние сме България, ЕС и НАТО. Радев – вън!”.

Радев е противник на изпращането на военна помощ на Украйна от самото начало на войната, която Русия започна през февруари 2022 г. Той мотивира позицията си с твърдението, че ако даде оръжие на Киев, България ще бъде “въвлeчена” във войната. Това твърдение е невярно и съвпада с риториката на руските власти. Всички държави в ЕС без Унгария са предоставили оръжия и боеприпаси на Украйна, но не са воюващи страни.

От шест месеца в България управлява служебно правителство, назначено от Румен Радев. То ще остане на власт до съставяне на редовно правителство, а това няма как да стане преди изборите през април.

Вижте също Радев иска "някакъв друг мир". ДБ, ПП и ГЕРБ критикуват президента за позицията му пред ЕС