Голямата картина: Парите потъват, Пеевски изплува

Изследователска ветроходната лодка плава между айсберги, изпуснати от ледници около Милн Ленд във фиорда Скорсби Саунд, Източна Гренландия на 15 август 2023 г. Снимката е част от селекцията на снимките на 2023 на Агенция Франс Прес.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

В България снегът дойде и си отиде. С него обаче дойде и неочаквано самопредложение. Депутатът от ДПС Делян Пеевски поиска да бъде избран за премиер, след като нападна премиера Николай Денков. Стреми ли се наистина Пеевски към този пост?

Исканата оставка на Борислав Михайлов като шеф на футбола най-после дойде. Управлението на българския футбол обаче не е в ръцете единствено на Михайлов, а и на политически лица и то най-много от ДПС и ГЕРБ. Ако искате да разберете какво правят те там и за какво се използва футболът, отговорите са тук. Можете да слушате разговора и в Spotify.


Пак уж в името на спорта милиони левове се изливат в едно съоръжение. Става дума за "Арена Бургас". Тя изглежда модерна и скъпа. Първото е вярно, но второто е по-вярно. Най-важното обаче е, че тя е неизползваема. Ето какво знаем за нея.

Ивици и граници

Израел и Хамас спряха бойните действия в Ивицата Газа поне за малко. Хамас освобождаваше по един израелски заложник срещу трима палестински затворници. Каква е разликата между тях?

Те слушат, че Европа е земя на свобода, демокрация и човешки права. През европейска България обаче минава път. Няма го на картата, а за мигрантите, тръгнали по него, често е смъртоносен. Научете какво се случва със загиналите хора и как близките им ги търсят сред хаос и корупция.

Среща, самолет, министър

Руският външен министър Сергей Лавров трябваше да стигне до Скопие за срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Първо той каза, че България е обещала да го пусне през въздушното си пространство въпреки санкциите срещу него. България мълчеше, но после призна, че е вярно. Впоследствие Лавров въобще не прелетя над България, а Москва обвини България в "злонамереност" и "глупост". За какво беше всичко това?

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева