Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Ваксините идват, но повечето българи не ги искат. И защо точно “фашисти”


Някои държави вече организират логистиката за доставката и съхранението на ваксините срещу COVID-19. Тези хладилни контейнери са на летището във Франкфурт
Някои държави вече организират логистиката за доставката и съхранението на ваксините срещу COVID-19. Тези хладилни контейнери са на летището във Франкфурт

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Има ли проблем с данните
  • Кога идват ваксините
  • Защо ни наричат “фашисти”

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов съобщи, че първите 125 хиляди дози от ваксината на Pfizer идват в България до месец. Припомням ви този видео разказ за условията, при които трява да се съхранява тази ваксина - къде са фризерите за минус 80 градуса?

Властите във Великобритания вече са осигурили 350 милиона дози ваксини за 67-милионното си население. Първото масово ваксиниране се очаква да започне до две седмици.

Ваксини може и да дойдат, но използването им няма да е задължително. Проучване на “Галъп интернешънъл” показва, че половината българи не възнамеряват да се ваксинират.

Австралийската авиокомпания Qantas обяви, че няма да допуска на борда на самолетите си пътници, които не са ваксинирани. Очаква се други да направят същото.

За последното денонощие новите случаи на COVID-19 са 2814 при направени 6825 PCR теста. За ден настанените в болници са намалели с 86, но са починали 221 души.

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той/тя. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Ново обвинение за Бобоков. Слави сам на изборите

Какво ни казват и какво не ни казват обявяваните данни? Генка Шикерова и Борис Митов разследваха пътя до тези числа и откриха сериозни пропуски в начина на събиране на данните.

Всички училища в България са затворени, но близо 40 хиляди деца няма да се включат в дистанционното обучение заради липса на устройства и интернет, съобщи образователният министър Красимир Вълчев.

Заведенията също са затворени. Предложената помощ за тях е по 24 лева на ден на служител. Ивайло Везенков показва как се справя един малък ресторант в София.

Бизнесменът Пламен Бобоков получи трето обвинение, този път за държане на нерегистрирани археологически обекти. Това става ден след като двамата с брат му дадоха интервю и Делян Пеевски за проблемите си.

Слави Трифонов съобщи, че няма да прави коалиция и партията му “Има такъв народ” ще се яви самостоятелно на изборите. Това е по повод коментарите за обсъждана коалиция от извънпарламентарни партии.

Съдът проведе първото заседание по искането за заличаване на партия “Възраждане” заради фалшиви документи по регистрацията. Привърженици на проруската партия протестираха пред съда.

Молдова иска Русия да изтегли войските си

Аке сте се питали защо премиерът на Северна Македония Зоран Заев спомена израза “фашистки окупатор” и защо много хора в Скопие го използват по адрес на България - Татяна Ваксберг е събрала всички факти по темата. Препоръчвам ви този текст.

Двама бивши български министри призоваха правителствата на България и Северна Македония час по-скоро да обявят, че са близо до компромис. Колегите в “Медиапул” са публикували писмото на Бойко Ноев и Ивайло Калфин.

Във Франция четирима полицаи са обвинени за побой над чернокож продуцент. Този инцидент стана повод за избухването на масови протести.

Новата проевропейска президентка на Молдова Мая Санду призова Русия да изтегли войските си от Приднестровието, съобщават колегите в Клуб Z. Москва отговори, че не подкрепя такива “резки движения”.

И две препоръки

На какво се дължи невидимата подкрепа зад явлението “Мирчев” - Димитър Атанасов има свое обяснение за случая с преподавателя, който беше обвинен в проповядване на расизъм, антисемитизъм и теории на конспирацията.

Те спечелиха три медала при девойките на Европейското първенство по художествена гимнастика и посветиха победата си на българските медици, които се борят с COVID-19. Те са момичетата от националния отбор по художествена гимнастика и са Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG