Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Нов служебен кабинет идва след ден. Петър Стоянов прекрати спекулациите с името му


Служебният премиер Стефан Янев (от края вдясно) по време на парламентарен контрол. До него е вицепремиерът Атанас Пеканов, а от другата страна са Асен Василев (от края вляво) и Кирил Петков.
Служебният премиер Стефан Янев (от края вдясно) по време на парламентарен контрол. До него е вицепремиерът Атанас Пеканов, а от другата страна са Асен Василев (от края вляво) и Кирил Петков.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Последен ден на парламента
  • Бележка, че не си корумпиран
  • Триумфалната арка

Утре е последното заседание на този парламент, който живя кратко, но шумно. Президентът Румен Радев ще разпусне Народното събрание в четвъртък, ще насрочи изборите за 14 ноември и ще назначи ново служебно правителство.

В последния момент правната комисия реши на първо четене да закрие специализирания съд и специализираната прокуратура. Дори в сряда парламентът да одобри това, то ще остане отново незавършена работа.

“Ще ги гоним до дупка”, каза председателят на комисията за разследване на полицейското насилие Николай Хаджигенов и поиска отстраняването на директора на НСО Емил Тонев, както и на прокурорката Вероника Трифонова.

Румен Радев ще назначи ново служебно правителство. Не знаем колко от имената ще се повтарят. Кирил Петков каза, че не е говорил с президента за ново назначение, с което усили очакванията за новия политически проект.

Още като министър, обаче, Петков предложи общините да получават сертификат, че не са корумпирани. Борис Митов обяснява за какво става дума и как се приема идеята от бизнеса и от кметовете.

Не знам защо се сетих, но сега ви предлагам да гледате видеото на Генка Шикерова и Мирослав Михайлов за фекалното езеро на Шумен. Парите са преведени, обектът е открит. Мръсната вода обаче продължава да тече.

Ако знаете за други подобни истории, може да ни пишете на svobodnaevropa@rferl.org или да ги споделите на страницата ни във Фейсбук.

Стоянов няма да се кандидатира, Балтов е уволнен

“Искам да е ясно: нито аз съм се предлагал, нито някой ми е предлагал официално да бъда издигнат за президент”. Това заяви президентът (1997-2002) Петър Стоянов по повод спекулациите, че ГЕРБ ще го издига за кандидат.

В спекулациите се появи и името на проф. Асен Балтов, който пък беше уволнен от болница “Пирогов” - първо като директор, а сега и като лекар.

Новите случаи на COVID-19 за последното денонощие са 1998. Живота си загубиха още 139 българи. Ваксинираните за ден са само 8050.

Изследване на КНСБ установи, че основни стоки за домакинствата са драстично поскъпнали в сравнение с миналия септември. Например олиото - с 43%.

Единственото нещо, което този парламент прие, е актуализацията на бюджета. Тя пък беше необходима основно за увеличение на пенсиите. Не пропускайте анализа на Красен Станчев по темата - какво е реалното състояние и какви са рисковете.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Избори в Германия, ракети в Северна Корея

Остават по-малко от две седмици до изборите в Германия. Сигурното е само, че Ангела Меркел си отива. Препоръчвам ви историята на Дамяна Велева за двама млади германци и за това как те решават за кого да гласуват.

Северна Корея изпробва нова ракета с голям обсег, а Съединените щати определиха това като риск.

Разследване на Би Би Си разкри, че тютюневата компания Бритиш Американ Тобако е преговаряла да плати подкуп на бившия президент на Зимбабве Робърт Мугабе. Колегите в Офнюз разказват най-важното.

И две препоръки

Кристо си отиде преди повече от година, но дейността му продължава. Разгледайте тези снимки от Триумфалната арка в Париж, чието опаковане започна. Откриването е в събота.

Той е млад, талантлив и здраво стъпил на земята – въпреки че здраво залепен за стената може би е по-подходящото определение. И въпреки че е само на 15, Николай Русев вече пише история. Той е първият българин, спечелил световна титла в катеренето. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG