Връзки за достъпност

Извънредни новини

Комисията "Хаджигенов" поиска отстраняването на шефа на НСО и прокурорка, разследвала полицейско насилие


По думи на председателят на комисията, която се занимава с полицейското насилие и незаконното подслушване Николай Хаджигенов, действията и ще продължат и след сформирането на следващото Народно събрание
По думи на председателят на комисията, която се занимава с полицейското насилие и незаконното подслушване Николай Хаджигенов, действията и ще продължат и след сформирането на следващото Народно събрание

Временната парламентарна комисия, разследваща полицейското насилие и подслушванията на протестиращи и политици през лятото на 2020 г., препоръча отстраняването на директора на Националната служба за охрана (НСО) Емил Тонев, както и на европейския делегиран прокурор Вероника Трифонова.

Това са част от изводите и препоръките на комисията, която прие доклад за работата си два дни преди разпускането на 46-тото Народно събрание. Според председателя на комисията Николай Хаджигенов работата няма да се ограничи само с този доклад, а предстои да бъде надградена с действия в следващия парламент.

„Ще ги гоним до дупка, докато разберем докрай какво се е случило“, каза Хаджигенов пред Дневник. Той подчерта, че записите от нощта на 10 юли 2020 г. са били целенасочено изтрити от служители на НСО, които са разполагали с тях и това е причината за препоръката за оставката на Тонев. Прокурор Трифонова пък е излъгала, че не разполага с тях, докато е водила част от разследванията, свързани с полицейско насилие.

Полицейска бруталност. Кадрите, крити една година
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Както стана известно през август комисията е потвърдила, че са били подслушвани над 900 граждани, сред които са политици, журналисти, бивши и настоящи прокурори и генерали от резерва. От комисията препоръчват да бъде направено цялостно разследване относно подслушванията, което да обхваща не просто пряко свързаните с тях служби и прокурорите, давали разрешения, но и служители от отдела на МВР за „Вътрешна сигурност“, които по думи на Хаджигенов са унищожавали доказателства, свързани с незаконната дейност.

За пръв път за подслушвания на политици беше съобщено през средата на май от съпредседателя на „Демократична България“ (ДБ) Атанас Атанасов. За самото подслушване проверки на прокуратурата и специализираната прокуратура не откриха извършени нарушения, както и че не са издавани разрешения за подслушването на политици, включително и на служебния премиер Стефан Янев.

Наличие на нарушения, свързани с подслушвания на граждани, беше потвърдено публично от члена на Бюрото за контрол на СРС Огнян Стоичков. Той призна за два подобни случая, единият от които е свързан с политик.

Преди месец пред Свободна Европа Хаджигенов каза, че твърденията, че Специализираната прокуратура не е издавала разрешения, са неверни, а за това свидетелстват извадки от разпределения на зам.-председателката на специализирания съд Виржиния Петрова. До Бюрото за контрол на СРС беше изпратено и искане за разсекретяването на имената на 132-ма от подслушваните, но преди дни от там отговориха, че единственият, който може да ги съобщи е съставителят на искането – Хаджигенов.

„Такова масово подслушване историята у нас не познава. Буквално МВР от 14 юли до края на годината не е работило по нищо друго. Като казвам МВР разбирайте всичко плюс отделът на ДАНС по контратероризъм“, каза тогава Хаджигенов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG