Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Война в държавна фирма за милиони. Как Кьовеши заобиколи Гешев


Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши

Всичко най-важно от последното денонощие е тук. Отнема 3 минути четене.

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Проверката на магистралата
  • Уволнението в ДКК
  • Президентът срещу олигарха

Идеята на европейската прокуратура е да разследва злоупотребите с европейски пари съвместно с прокуратурите на държавите от ЕС. В България обаче ръководителката ѝ Лаура Кьовеши предпочете да не зависи от главния прокурор Иван Гешев. Борис Митов обяснява защо.

Магистралата, ДКК

Проверката на настилката, знаците и мантинелата в участъка на магистрала “Струма”, където македонски автобус катастрофира и уби 45 души, не е открила проблеми. Въпреки това разрешената скорост ще бъде намалена на 90 км/ч.

Съветът на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) е уволнил директорката си Ваня Караганева заради “противозаконни действия и безотговорни бездействия”. Тя е назначение на Кирил Петков от времето, когато беше министър.

Служебната министърка на икономиката Даниела Везиева нарече уволнението “опит за запазване на стария модел на непрозрачна работа” в ДКК, а мотивите за него - “добре подготвен компромат”. Тя поиска оставките на членовете на съвета на директорите.

Преговорите

Усмихнатата политика трябва да бъде и ефикасна, да работи в името на общото благо. Това каза в интервю за Свободна Европа политологът Антоний Тодоров. Той коментира преговорите за коалиция и каза, че е добре в бъдещото правителство да има нови лица.

Ако сте пропуснали предаването, можете да го слушате в канала ни в Spotify.

Крум Зарков от БСП не знае дали има договорка между “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България” за разпределение на министерските постове по схемата 8:4:3:2. Това беше твърдение на Румен Гечев от БСП.

Следете най-важното от преговорите в блога ни.

Съдът нареди на Централната избирателна комисия да върне на “Сиела Норма” машините, които не бяха използвани на изборите през ноември. Задържаните устройства станаха повод бившите управляващи от ГЕРБ да говорят за изборни манипулации.

COVID-19, фалшивите сертификати

Новите случаи на COVID-19 в България са 2681. През последния ден са починали 128 души.

Поне 250 фалшиви зелени сертификати са били издадени от два временни пункта за имунизация в Асеновград и Раковски. Арестувани са трима лекари и един зъболекар.

“Ще се забавляваме повече, защото сме по-добре защитени от COVID“, казва Александър, на 10 години - едно от първите ваксинирани деца под 12 години в Канада. В ЕС децата на тази възраст вече също ще може да се ваксинират. Всичко, което трябва да знаете, е тук.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Украйна, Русия

Сблъсък между президента на държавата и един от най-големите олигарси в страната. Заговор за преврат. Изтичане на записи и намеса на Русия. Звучи ли ви познато? Не, тази история не се развива в България, а от другата страна на Черно море. Не я пропускайте.

НАТО предупреди Русия, че всяка нова военна агресия срещу Украйна ще има “сериозни последици”. Това стана на фона на струпването на руски войски до украинската граница.

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили твърди, че е бил измъчван в следствения арест. Той беше арестуван веднага щом се върна в страната си след осемгодишно отсъствие и беше обвинен в злоупотреба с власт.

И една препоръка

Скромен, тих и обичан български поет. Така най-често е описван описван Иван Цанев. На 30 ноември той чества своя 80-годишен юбилей. Представяме ви го в рубриката Човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG