Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Протестът на "Възраждане" опита да влезе в парламента. Създава ли България "нация от мразещи ни хора"


Полиция и протестиращи пред сградата на парламента в сряда
Полиция и протестиращи пред сградата на парламента в сряда

Най-важното тази сутрин:

  • Протестът срещу мерките
  • Сплашването на журналисти
  • Галина Захарова, която се бори да оглави ВКС

В София се проведе протест срещу зелените сертификати, предвождан от партия “Възраждане”. Протестиращите се опитаха да нахлуят в сградата на парламента, но не успяха. Властите съобщиха за един арестуван демонстрант. Не пропускайте този репортаж.

На този фон правителството обсъди нов подход при налагането на мерките срещу COVID-19. Основен критерий ще бъде процентът заети легла за интензивно лечение в болниците, а мерките ще се въвеждат на регионално ниво.

Новите случаи на COVID-19 в България са 5703. Починали са още 77 души, а 553 са приети в болници само за ден.

Свободата на словото, правосъдието

Медийни организации реагираха остро на “опита за сплашване” чрез съдебно решение срещу двама журналисти и една медия. Те бяха осъдени за обида заради припомняне на отдавна известни факти за бившият шеф на Софийския градски съд Светлин Михайлов.

Тя е преминала през всички нива в съдебната система и никога не се е замесвала в скандали. Галина Захарова е номинацията на съдиите за председател на Върховния касационен съд. Борис Митов разказва коя е тя.

Европейската прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши, отхвърли още един кандидат за делегиран прокурор от България. Става дума за Анита Джамалова от Окръжната прокуратура в Перник, съобщи Медиапул.

Газът, спорът със Скопие

Интерконекторът с Гърция, по който ще се доставя по-евтин азерски газ, не може да влезе в експлоатация навреме, защото строителят още не е подал документи за сертифициране. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов пред Свободна Европа. Според него "е имало кръгове в България“, които са били заинтересовани проектът да се забави.

Президентът Петър Стоянов (1997-2002) призова България да промени тона към Северна Македония. В интервю пред бТВ той каза, че със сегашното си отношение София създава “една нация от искрено мразещи ни хора”.

Русия и НАТО, Джокович

Представители на Русия и НАТО се срещнаха в Брюксел заради Украйна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че само Киев може да решава за евентуалното си бъдещо членство в алианса. “Русия няма право на вето по темата”, каза той.

Новак Джокович потвърди, че е участвал в интервю веднага след като е дал положителен тест за COVID-19. Той призна също, че член на екипа му е подал декларация с невярно съдържание за историята на пътуванията му преди да влезе в Австралия.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

И две препоръки

Той се е посветил на съвременното изкуство и пърформанс арт е единствената форма, която му дава свобода да изрази идеите си и да осъществи връзката със зрителя, на която държи. Михаил Михайлов ще представя България на 59-ото Венецианско биенале.

Как да се преброи онова, което не се вижда, чува, докосва, вкусва и помирисва? Не може, казват опитът и разумът. Но човешкият гений не спи - изобретателят Ханс Гайгер създаде уред, който може, и спаси хиляди, дори милиони животи. Не пропускайте разказа на Пламен Асенов за физика.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG