Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев охлади ентусиазма на Петков за решаване на спора със Скопие. Какво идва след Омикрон


Румен Радев и Кирил Петков в началото на Консултативния съвет за национална сигурност
Румен Радев и Кирил Петков в началото на Консултативния съвет за национална сигурност

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Заплахите
  • Ветото
  • Златото в гроба

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли почина, съобщи говорителят му. Той беше на 65 години и беше избран да оглави европейската институция през 2019 г.

COVID-19, случаите, мерките

Новите случаи на COVID-19 в България са 6761. Починали са 116 души с инфекцията.

Заради ръста на новите случаи от 12 януари плановият прием в болниците и плановите операции в София ще бъдат преустановени. Временно спират и свижданията.

Вариантът Омикрон превзе голяма част от света и постави въпроса - това ли е краят или започва нещо друго. Диляна Теохарова събра известните до момента факти.

Заплахите, проверките, Вълка

Журналистически организации призоваха българските власти да гарантират сигурността на главния редактор на bird.bg Атанас Чобанов. По-рано той съобщи, че е получил от чужди служби информация, че е под заплаха. Прокуратурата започна проверка.

Държавното обвинение проверява и информацията за заплаха, отправена към столичния общински съветник Борис Бонев. Той съобщи преди дни, че е получил такива данни от българските служби.

В Борисовата градина 12 дка парк са били оградени с години без причина, пише “Дневник”. Те са общинска собственост, но са оградени заедно с къпалнята “Мария Луиза”, която е собственост съвместно на общината и на фирми на Румен Гайтански-Вълка.

Ветото, газът, преброяването

България ще продължи да блокира преговорите на Северна Македония за членство в ЕС, докато види “реални резултати”. Това каза президентът Румен Радев след Консултативния съвет по национална сигурност. Участниците в него препоръчаха на правителството да не се отклонява от досегашната българска позиция.

“Булгаргаз” планира да внесе предложение за поевтиняване на газа от февруари с най-малко 12-13%, съобщи изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов.

Населението на България намалява и застарява. Това показва преброяването, проведено през 2021 г. Не пропускайте това видео, в което са събрани най-важните изводи.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Казахстан, Джокович, мигрантите

Властите в Казахстан обявиха, че протестите са окончателно потушени. Интернет достъпът в Алмати беше възстановен, а понеделник беше обявен за ден на траур. При потушаването на бунта срещу управляващите загинаха най-малко 160 души.

Новак Джокович се върна на корта след като съд в Австралия нареди той да бъде освободен от хотела, в който беше задържан, а визата му да бъде подновена. Тенисистът беше карантиниран, след като стана ясно, че не е ваксиниран срещу COVID-19.

Мигрантската криза по границата на Беларус и ЕС илюстрира превръщането хората в инструмент на международната политика. Тя обаче доведе до създаването на мерки на подкрепа и солидарност между държавите членки на съюза, смята Владимир Шопов.

И три препоръки

На 10 януари се навърши четвърт век от един от най-масовите протести в историята на България, който сложи край на управлението на министър-председателя Жан Виденов и на мнозинството на БСП. Припомнете си събитията в този текст.

Тя е първата жена, печелила Златната палма, и е едва втората, получавала номинация за Оскар за режисьор. Филмът на Джейн Кемпиън “Силата на кучето” е големият победител на наградите Златен глобус, а режисьорката е човек на деня на Свободна Европа.

Когато частната търговия е забранена, той успява да развие нелегална мрежа за продажба на плодове. Натрупва огромно богатство. И когато си мисли, че най-големият му проблем е как да го скрие, идват делото и присъдата. Не пропускайте тази история.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG