Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Ще има ли машини за изборите на 11 юли? Защо е тайна къде живее Гешев?


Първото заседание на служебното правителство на 13 май 2021 г.
Първото заседание на служебното правителство на 13 май 2021 г.

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Ще има ли машини за изборите
  • Защо е тайна къде живее Гешев
  • Човекът, който протестира с тичане

Служебният премиер Стефан Янев назначи заместник-министри в ключови министерства, сред които на вътрешните работи, на външните работи и на здравеопазването. Сред първите решения на правителството беше да продължи да плаща по 50 допълнителни лева на пенсионерите.

Следете най-важните политически новини в блога ни.

На предсрочните изборите на 11 юли във всички секции с над 300 избиратели в страната трябва да се гласува само с машини. Същото важи и за секциите в чужбина. Ще стане ли наистина така? Оказва се, че пречките не са малко, разказва Полина Паунова.

Защо е тайна къде живее Гешев?

Ако се знае дали главният прокурор Иван Гешев живее в държавната резиденция в “Бояна“, това може да застраши националната сигурност. Това реши съдия Галин Несторов, който потвърди отказа на прокуратурата да отговори на въпроси по темата.

Един любопитен детайл - същият магистрат отказа информация за делата на Делян Пеевски като следовател.

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов каза, че ще провери твърденията за сексуални издевателства с бизнесмен в ареста. Те бяха отправени от Светослав Илчовски, който каза, че на среща с бившия премиер Бойко Борисов е гледал клип с такива сцени.

Помните ли кмета на село Белгун Благомир Станев? Той твърди, че е бил бит и унижаван в офиса на ГЕРБ в Каварна след изборите, защото не всички гласове в селото са подадени за партията. “Дневник” провери има ли движение по случая.

Новите случаи на COVID-19 в България са 506. В болници се лекуват 5114 пациенти с вируса. От болестта са починали още 44 души.

Гърция започна да отменя ограниченията за пътуване в рамките на страната. В сила влиза т. нар. зелен сертификат за пътуване до островите, който ще важи за всички местни и туристи.

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той/тя. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Идва ли “зелена” вълна в Германия?

В Германия предстоят избори, които са важни за цяла Европа. Пет месеца преди вота социолозите посочват изненадващ водещ претендент за властта. Николай Лавчиев разказва за възхода на “Зелените”, които може да застанат начело на Германия.

Прокуратурата в Австрия започна проверка срещу канцлера Себастиан Курц. Той е подозиран, че е дал неверни показания за корупционен скандал.

Напрежението в Близкия изток продължава. Израел продължи ударите над Газа и включи сухопътни сили. По-рано Тел Авив съобщи, че планира да засили военните си операции срещу контролираните от “Хамас” територии, откъдето групировката обстрелва Израел.

И три препоръки

Милиони мюсюлмани по света празнуваха празника Рамазан Байрам под открито небе. В тази галерия са събрани снимки от десетки държави в Европа и Азия.

“Добре е, че ръкопляскаме на медиците, но трябва да им осигурим и справедливо заплащане”. С тези думи 25-годишната певица Дуа Липа прие наградата BRIT за най-добър соло изпълнител. Запознайте се с нея в рубриката Човек на деня.

Властта в Беларус направи всичко възможно да смаже демонстрациите срещу управлението. Протестът на Вадзим Симанау обаче не може да бъде изтрит и забранен. Бегачът използва GPS, за да рисува върху картата символите на протеста.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG