Връзки за достъпност

Извънредни новини

3 минути: Дишайте спокойно, овладяване няма. Само дива котка


Неизвестен козар със стадото си някъде из България. Еймос Чапъл
Неизвестен козар със стадото си някъде из България. Еймос Чапъл

​Здравейте, аз съм вашият личен новинар. Нещо като джи пи, но няма да преглеждам вас, а всичко най-важно по света и у нас, за да ви го разказвам всяка сутрин в три минути. (абонирайте се тук)

Паспорти и подслушвания

Ще се предупреждаваме. Агенция Ройтерс твърди, че разполага с доклад, който Европейската комисия ще обяви в сряда. Според документа, България, Кипър и Малта ще бъдат предупредени, че схемите за продажба на гражданство на богати чужденци повишават риска от пране на пари, корупция и избягване на данъци. Какво означава това ли? Очаквайте конкретен пример в Свободна Европа.

А най-важната новина от България е, че Свободна Европа отново е тук. Започнахме в понеделник сутринта и едно денонощие по-късно имаме 65 хиляди преглеждания на сайта, а страницата ни във Фейсбук вече има почти 18 хиляди последователи.

Благодарим на колегите от Медиапул, Капитал, Фактор и Клуб Z, които отбелязаха началото на нашата работа и ни пожелаха успех.

Не останахме незабелязани и от медиите на г-н Пеевски. Монитор обяви, че „овладяването на ефира на „Свободна Европа“ в проруски план у нас вече е факт“, а несвързаният официално със споменатия депутат сайт Блиц се включи с напълно идентична публикация. Тук има две фалшини новини – първо, Свободна Европа се завърна в България като онлайн платформа и няма ефир, второ, в редакцията не сме забелязали каквото и да е овладяване.

Поводът за тези „честитки“ ни бе посочен - разследването на Борис Митов как прокуратурата е използвала „мъртвия“ Чл. 107 от Наказателния кодекс и е разследвала бизнесмена и издател на в. Сега Сашо Дончев за това, че вреди на социалистическото стопанство. Утре продължаваме тази тема и очаквайте още подробности по историята, която напомня 1948.

Още днес очаквайте пример за различния аршин, който държавата използва спрямо родители при нещастни случаи с техните деца. Поводът е решението на прокуратурата да прекрати разследването срещу бившия транспортен министър Ивайло Московски заради смъртта на тригодишния му син след инцидент с управляваната от Московски шейна миналата зима.

Новичок, Курилските острови и една дива котка

Помните ли Мишкин и Чепига? Двамата руснаци, които твърдяха, че обикалят Солсбъри като двойка туристи, а в това време някой отровил бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Външните министри на ЕС им наложиха санкции – нямат право да влизат на територитята на страните от съюза, а ако имат активи в някоя от страните, лошо...

Япония и Русия все още не са приключили Втората световна война заради отнетите от Москва Курилски острови. И когато двете правителства са близо до компромис и решение за връщане на два от четирите острова, в Москва започват протести срещу това.

В Пловдив няма протести. Вероятно една от причините е, че по улиците не е безопасно. Вчера там е бил забелязан каракал. Това е дива котка, хищник. Случката е любопитна, но съвсем не е безобидна.

Лампи

Междувременно президентът Румен Радев навърши две години на поста, а Доналд Тръмп - и той две. На първия му остават три години до края на мандата, на втория - само две. А след няколко месеца ще станат 10 години (с кратки прекъсвания) откакто премиерът се казва Бойко Борисов. И ако още се чудите какво имаше предвид той, когато предупреди своите съпартийци, че ако не им светне червената лампичка, той щял да им прати синя лампа... Полина Паунова предлага своята версия.

И няколко полезни линка:

15 хиляди хектара канабис. Да, правилно прочетохте. Дневник съобщи, че канадска компания прави подобна инвестиция в България.

Емил Л. Георгиев от Площад Славейков е написал писмо до прочулата се учителка, която учи децата, че стъпването на американците на Луната всъщност е измислица...

А пък Българската православна църква, разузнавателните служби и политическите партии не изпълнявали закона. Къде е новината ли? Комисията по досиетата се опитва да изпълнява закона, но посочените институции не й позволяват, пише в. Сега.

Тук е поводът да кажем, че в редакцията на Свободна Европа само ние двамата с Татяна Ваксберг подлежим на проверка по закона за досиетата, останалите са твърде млади. И двамата сме проверявани, пробата е отрицателна. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG