Връзки за достъпност

Извънредни новини

3 минути: китайски шпионаж, „Мило дневниче“ и малко Батенберг


Добро утро,

Най-важното до този час се върти около следните теми:

  • Huawei
  • Президента
  • България и еврото
  • Делата в ЕСПЧ
  • Портрета на Батенберг

Докато в Европа беше нощ, САЩ повдигнаха обвинение срещу китайската компания Huawei. Обвиненията са за банкови измами, шпионаж и кражби на технологии.

В България през изтеклото денонощие водещата тема беше президентът Румен Радев, който отчете първите две години от мандата си. Не е доволен от конкурса за нов изтребител, от правителството, корупцията, състоянието на демокрацията и свободата на словото. Иска КПКОНПИ да разследва хората с власт, а не дребните риби. Защитава Елена Йончева, която беше обвинена в пране на пари. Предсрочните избори му се виждат неизбежни, а негов нов политически проект – възможен.

Последното буди интерес на фона на това, което става в парламента: няма разделение между управляващи и опозиция, всички живеят дружно и осигуряват кворум на мнозинството, както показва с примери Полина Паунова. Това, че опозицията не е точно опозиция, влиза и в първото издание на една позната от Фейсбук рубрика, вече мигрирала под покрива на „Свободна Европа“: „Мило дневниче“. Паунова пише от името на една въображаема Корнелия Нинова: „то лесно ли е – хем да викаш, че си опозиция, хем да правиш всичко възможно да не си“. Това е сатира, да не забравите. Нищо че прилича на документална проза.

За контраст нещо съвсем сериозно: България може да въведе еврото най-рано през 2022 г., пише Дневник. Твърдението е на министъра на финансите Владислав Горанов.

Имот на Капитан Андреево

България е загубила 27 дела в Страсбург през 2018 г., показват данни на Европейския съд по правата на човека. Най-често е било нарушавано правото на собственост и правото на справедлив процес. Борис Митов издири едно дело, което покрива и двата критерия, и го разказва тук. Става дума за това как едни хора имали терен на Капитан Андреево, дали го на държавата, за да се построи отгоре магистрала, а накрая прекарали 7 години по съдилищата, без да имат нито имот, нито обезщетение.

Нищо чудно, че при това правосъдие продължава шествието на багери и бетоновози из Черноморието. И курортът „Св. Св. Константин и Елена“ е превърнат в строителна площадка, съобщи Би Ти Ви.

Лидери и вещи

Името „Елена“ е в устата на всички, включително и покрай обещанията на Елена Йончева да изнесе данни за корупция, свързани „с министър и заместник-министър“. ГЕРБ дори заяви, че Елена Йончева има потенциал за лидер на БСП. Този сюжет изобщо не би бил възможен преди няколко десетилетия, когато жените се борят за елементарни права, както напомня Ивайло Везенков ето тук.

Друга историческа еволюция може да се проследи в ето тази история – държавата е откупила портрет на Батенберг и негови вещи, като е участвала в търг във Виена. Видим напредък спрямо времето, в което артефактите често не се купуваха, а крадяха.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG