Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кабинетът зад Гуайдо, Радев зад Мадуро. И 33 убийства


“Критиките ми не са подкрепа за една или друга страна в конфликта”, каза Радев и отказа подкрепа за опонента на Мадуро
“Критиките ми не са подкрепа за една или друга страна в конфликта”, каза Радев и отказа подкрепа за опонента на Мадуро

Добро утро. Късно снощи България се нареди до почти всички останали държави от ЕС, САЩ, Канада, както и почти всички страни в Южна Америка, които признават Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. Позицията на външното министерство определя опозиционния лидер като “изпълняващ функциите временен президент” и очаква от него да организира “свободни, честни и демократични президентски избори”.

Румен Радев се нареди другаде. Малко по-рано той призова правителството да не подкрепя подготвяната обща позиция на ЕС. “Критиките ми не са подкрепа за една или друга страна в конфликта”, се казва в позицията на Радев. И ако се питате как президентът е уцелил точно момента и се е изказал точно преди правителството, отговорът е на сайта на Външно: “МВнР е инициирало съгласувателна процедура за проект на решение, с което да се подкрепи преходът към демократично управление във Венецуела…” Т.е. правителството е изпратило на Радев проекта предварително, а той ни е информирал за отрицателното си мнение. Твърдо зад Мадуро са Русия, Турция, Китай и Иран.

И пак за свободата

Да знаете, че живеете не само в топла, но и в свободна страна. Тази сутрин “Фрийдъм хаус” публикува годишния си доклад „Свободата по света 2018“ и България е в категорията „свободни“ страни, редом с всички останали от ЕС без Унгария.

Но нищо не е даденост. Прочетете историята на този съдия от Варна, който е подслушван от ДАНС по искане на прокуратурата, а накрая нито една институция не се наема да провери дали това е законно. Дали пък така независимият съд не се превръща в зависим и къде отива разделението на властите?

Притеснени от подобни тенденции, граждани протестираха снощи в София. Организаторите от “Правосъдие за всеки” смятат, че в последно време са приети закони, които погазват правото и изброяват проблемите: "могат да ви арестуват тайно, могат да ви обвиняват безкрайно, могат да ви вземат веднага имуществото със само едно прокурорско действие и един акт на КПКОНПИ".

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за защита на личните данни, които дадоха правомощия на едноименната комисия да преценява кога свободата на словото и общественият интерес могат да бъдат ограничавани заради правата на разследваното лице. Свободна Европа вече публикува опасенията на правозащитници.

Убивани и убити

Не пропускайте историята на Аделина Банакиева - за онкоболните в България и за системата, която ги убива. Сега следват буквални убийства:

В последните три години случаите на жени, убити от техни близки, са се увеличили с 50%. Жертвите на този вид домашно насилие в България през 2016 г. са били 22, през следващата година броят им е нараснал до 27, а през 2018 г. – вече са 33. Това са една трета от всички умишлени убийства.

По данни на Българския хелзинкски комитет, всяка трета убита жена е била подложена на системно насилие, а всяка десета е търсила закрила от полицията по повод насилие от страна на убиеца. Резултатите от този анализ са на специално създадения сайт https://ubita.org/.

И два допълнителни линка:

КЗК глоби “Метро” с почти 15 млн. лв. защото се закачали (тролили - по новому) с конкурентната верига “Лидл” с рекламата “Не сменяй вкуса, смени магазина”, която препраща към популярните тематични седмици. Колегите в Мениджър описват цялата история.

И Веселина Седларска пише в Редута за тролове, ама истински: “Те и представа нямат къде е Венецуела и какво се случва там. Не ги и интересува. Те нямат мнение. Но това не е проблем. Мненията им ги доставят под формата на инструкции”.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG