Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Морбили, тролове и рязка промяна на промяната


Официално заразените в България вече са 27.
Официално заразените в България вече са 27.

Добро утро.

Още тази сряда парламентът ще гледа поправки в Изборния кодекс, които прие в края на миналата седмица. След като преференцията бе обезсмислена, сега ще бъде върнато старото положение. Светкавичният обрат идва след като лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов свика ръководството на партията си и зададе посоката. БСП обаче продължават с бойкота на парламента. Тук може да проследите как се разви тази история.

Защо стана така?

Полина Паунова предлага своя отговор - Борисов щеше да продължи да спазва дистанция, “ако волно или не шефът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов не бе казал в прав текст, че управлението съществува благодарение на ДПС”.

Илия Вълков в Клуб Z също обяснява случилото се с ДПС: “Припознаят ли избирателите за легално обвързването на ГЕРБ с ДПС, изходът ще бъде лош за управляващите. Затова за ГЕРБ шубето от ДПС е голям страх”.

Морбили и тролове

Официалният брой на заразените с дребна шарка/морбили в България вече е 27. А знаете ли колко са били заразените в Украйна миналата година - над 53 хиляди. Тук може да видите къде можем да се озовем и ние, ако стане по-масов отказът от ваксиниране, така спокойно пропагандиран дори и в медиите.

Според изследвания, руски тролове са допринесли за епидемията от дребна шарка, която настъпи през 2018 г. в Европа. Става дума за данни за свързани с Агенцията за интернет изследвания (т.нар. фабрика за тролове в Санкт Петербург), тролове и ботове, които са разпространявали фалшива медицинска информация и са подстрекавали съмнения относно ваксините.

Гебрев, адвокати и избори

Отново сме в мълчалив период по разследването на отравянето на Гебрев и евентуална връзка с посещенията в България на високопоставен агент на ГРУ, който е сред заподозрените за отравянето на Скрипал с “Новичок”. Но в разговор с Борис Митов от Свободна Европа самият Гебрев насочва вниманието към “група хора, известни не само на българската общественост, но и зад граница“. Сред тях са компанията съперник за “Дунарит” “Виафот”, номинално притежавана от човек, известен като “адвоката на Пеевски”.

Други адвокати протестират. Защото “всеки адвокат трябва да докладва пред ДАНС, ако се усъмни, че негов клиент има намерения да извърши съмнителни операции или сделки”, според Закона за мерките срещу изпирането на пари. “Ние не сме доносници”, пишеше на някои от плакатите, а тук е обяснено какъв точно е проблемът.

Европарламентът публикува подробно проучване за очаквания си състав след изборите в края на май. С няколко думи - повече евроскептици и националисти, по-малко християндемократи, още по-малко социалисти, ЕНП остава първа. Прогнозата за България е: ГЕРБ - 7 евродепутати, БСП - 6, ДПС - 2, Обединени патриоти - 1, Демократична България - 1. Важно уточнение - използвани са данни от български агенции.

И две препоръки

Делото срещу генералния директор на БНТ Константин Каменаров е заприличало на цирк, разказва “Медиапул”. Той има условна присъда от година и три месеца за шофиране след употреба на алкохол. Ако втората инстанция потвърди това, Каменаров няма да може да продължи да управлява БНТ.

Знаете ли защо, как и в каква посока се мести Северният магнитен полюс на планетата ни? Отделете още 1:48 минута, за да видите това видео. Няма да се сдържите и ще поискате да го споделите. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG