Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Стратегия за отвличане на вниманието от корупционните скандали"


Момиче носи на ръце брат си. Село Екзарх Антимово.
Момиче носи на ръце брат си. Село Екзарх Антимово.

Всяка година Атанас Захариев се прибира от Будапеща в България, за да посети семейството си. С всяка изминала година ситуацията за ромите като него става все по-зле.

Речта на омразата, идваща от членове на правителството, включително от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, чиито противоречиви идеи за “решаване на ромския въпрос” включват безплатни аборти, не изненадват застъпника за човешки права в Европейския център за правата на ромите в унгарската столица. Захариев и други активисти изразяват “огромна загриженост” от това, че ромите са на прицел от властимащите като “стратегия за отвличане на вниманието от корупционните скандали в България."

“Абсолютно скандално е, но не е изненадващо. България бавно, но сигурно се превръща във фашистка държава, в която псевдопатриоти и популисти като Каракачанов набират сила”, коментира Захариев пред Свободна Европа. “Ако такива предложения не бъдат публично осъдени от премиера Борисов, който до момента запазва мълчание, има опасност към българското общество да бъде изпратено погрешно послание. Тишината означава съгласие и позволява разпространението на расизма и фашизма. Правителството на Борисов е виновно, защото позволява крайно десни политици да прокарват дневния си ред".

Отвличане на вниманието

Ромите в България са около 5 процента от населението. Според някои експерти и двойно повече. Много от тях живеят в периферията на обществото, в борба за работа и жилища, затова политици лесно насочват вниманието към тях, смятат правозащитници.

Каракачанов е такъв политик, твърди председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев. По думите му езикът на омразата от страна на членове на правителството е често явление и представлява “колективно наказание” за ромската общност.

Силата на ВМРО обаче отслабна след подозренията, че партията на Каракачанов е замесена в незаконна продажба на български паспорти на чужденци. Въпреки че министърът не беше обвинен, скандалът увеличи напрежението, а ЕС все още осъществява мониторинг над България - повече от десетилетие след приемането на страната в общността.

Според Кънев всичко се прави с цел отвличане на вниманието, за да бъде привлечен “расисткият вот” преди местните избори и изборите за Европейски парламент.

“Предложенията на Каракачанов изглеждат някак безвредни и можем да гледаме на тях като на пропаганда. Тези хора обаче наистина мислят това, което казват.”

Нечестно нарочени

“Когато такива предложения са обект на обществен дебат, стават безкрайно обидни за ромите. Служат и за оправдаване за някои отблъскващи практики като принудителното изгонване от домовете.”

Според Инициативата за равни възможности между 2012 и 2016 година, от общо 444 заповеди за събаряне на домове 399 са за ромски къщи.

Ромската махала в Стара Загора, 2014 г.
Ромската махала в Стара Загора, 2014 г.

Част от предложението на Каракачанов предвижда мерки за преустановяване на т.нар. “привилегирован статут” на ромите в България, както и разрушаване на незаконните постройки и гетата. Включена е и възможността ромите да купуват земята, на която живеят, но мнозина смятат, че това е почти невъзможно заради липсата на средства.

Върхът на дискриминационния айсберг

Аспарух Ангелов от Сливен - градът с една от най-големите ромски общности в България, знае какво е дискриминация. Около 20 процента от общо 124-те хиляди жители в града са роми. Те живеят предимно в квартал “Надежда”, известен с мизерията и бедността, които царят там. Според Ангелов Каракачанов играе на струната на стереотипите, а не на фактите, и се опитва да стимулира антиромските настроения.

“Той говори само за “цигани” - колко са лоши, как не работят и само получават социални помощи”, казва Ангелов и допълва, че в неговия квартал ромската безработица с нищо не е по-различна от данните за безработицата в цялата страна.

За Захариев Каракачанов е само върхът на айсберга на дискриминацията. Разказва, че страхът в ромската общност нараства, тъй като някои хора всеки ден се сблъскват с враждебност и лошо отношение.

Захариев споделя, че сестра му е била нападната от жена, докато се опитвала да си купи нещо от нея. Полицията отказала да разследва случая, а лекарят не пожелал да издаде медицинско.

“Предложенията само опипват почвата за бъдещи мерки срещу ромите. Използват се като стратегически ход от страна на Каракачанов, за да прикрият корупционни скандали, а той да придобие още популярност”, казва Захариев. “Расизмът и омразата срещу малцинствата продължават да набират сила. Това е тенденция и в други европейски държави. “

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG