Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Има ли ГРУ помагачи у нас? И… кой ще им даде пари?


Емилиян Гебрев не нарича съвпадение идването на "Федотов", а припокриване на интереси.
Емилиян Гебрев не нарича съвпадение идването на "Федотов", а припокриване на интереси.

Добро утро.

“Даже не е съвпадение, а е припокриване на интереси”. Репликата е от интервюто на Емилиян Гебрев за Свободна Европа. Така той коментира пътуванията до България на високопоставен агент на руското ГРУ, който е сред заподозрените за покушението срещу “Скрипал”, точно когато самият Гебрев е отровен. Бизнесменът обвинява хора и институции в България в съучастие и не вярва, че държавата има воля да разследва наистина случая.

Оценената най-високо сред тримата кандидати за европейски главен прокурор, Лаура Кьовеши, не получи подкрепата на посланиците на страните, които участват във формирането на европейска прокуратура. В тайното гласуване начело излезе кандидатът от Франция Жан-Франсоа Бонер. Следващата седмица комисията по правни въпроси на Европейския парламент също ще гласува, но там се очаква предимство за Кьовеши. Накрая европарламентът и Съветът ще трябва да постигнат компромис.

Премиерът Бойко Борисов каза, че е сигурен, че през юли България влиза в чакалнята на еврозоната. Сигурността е била изказана на честването на 25-годишнината на фондация “Конрад Аденауер” в България.

Кой ще ни даде пари?

Въпроса си задават депутати от БСП, които разчитат на заплатите си, но следващия път няма да си ги получат целите. Причината е в обявения от социалистите бойкот и в правилника на парламента, който предвижда две-трети от заплатата да бъде удържана, ако депутат не ходи на работа. ГЕРБ обаче заговориха за промяна в правилника, която ще лиши червените и от тази една-трета от заплатата. “Медиапул” добавя, че това може да засегне и вечния отсъстващ Делян Пеевски. Може и да не се стигне дотам, защото Корнелия Нинова изпреварващо обяви, че се отказват от целите си заплати, допълва картината “Дневник”.

От Скопие до Будапеща

В Северна Македония изобщо не става дума за заплати, а направо за арести. Полицията арестува бившия председател на парламента и двама министри от правителството на ВМРО-ДПМН заради предполагаемата им роля в сбиването в македонския парламент през 2017 г. Тогава пострада и сегашният премиер Зоран Заев. Неговият предшественик Никола Груевски също бил разследван, но той избяга в Унгария.

И пак в Унгария - правителството плаща за кампания с билбордове и листовки срещу Жан-Клод Юнкер и Джордж Сорос. Какво е общото между двамата ли? И те това питат. Правителството на Орбан ги обвинява в “заговор срещу европейците”. От кабинета на Юнкер нарекоха това „абсурдна конспиративна теория“.

Все още не е дошло съобщението за продажбата на Нова телевизия, но Валентин Маринов от Клуб Z обръща внимание на интересен въпрос. Очакваният нов собственик, Кирил Домусчиев, може да се окаже притежател едновременно на футболен отбор, влияние в БФС, правата за българските мачове и медийна група, която излъчва мачове и в която работят журналисти, които коментират мачове и към които Домусчиев често изказва претенции.

И две препоръки

“Да помогнем на общината с ремонта” - така се казва инициативата на “Площад Славейков” за маркиране на местата по софийските ремонти, които отново се нуждаят от ремонт. Вече са оградени няколко десетки стърчащи, потънали, криви и счупени плочки.

Нено Димов подгони Беър Грилс” е интересно заглавие в “Оффнюз”. Не става дума за схватка, а за заснемането на поредното “оцеляване сред дивата природа”. Сега фирмата организатор е глобена за неспазване на режимите в парка, “Дискавъри” обаче отричат. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG