Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Медведев, газ и мирен атом. И пералня, ама каква


Борисов и Медведев пред Паметника на незнайния войн.
Борисов и Медведев пред Паметника на незнайния войн.

Добро утро. Най-важното днес е в тези три реда:

  • Медведев е в София

  • Пералнята се казва “Тройка”

  • България е на добро място в класация

"За газоразпределителен хъб "Балкан" много ясно сме артикулирали, че България ще участва в газопреноса, защото просто ни се полага”. Така премиерът Бойко Борисов отвори темата за “Турски поток” след срещата с премиера на Русия Дмитрий Медведев. "За по-нататъшни конкретни стъпки с „Турски поток“ ще можем да говорим, когато ни бъдат дадени гаранции от ЕК за това, че в бъдеще този проект няма да има пречки. Надявам се българските ни колеги разбират това и да работят по въпроса“, отговори му Медведев. АЕЦ “Белене” също е на масата. Руският премиер и днес е в София и може да има и по-конкретни новини, защото заедно с него са шефовете на “Росатом” и “Газпром”.

8,89 милиарда долара. Това е сумата на изпраните пари от разкритата от Международния журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията OCCRP перачница “Тройка”. Името идва от банката “Тройка диалог”, която е в основата на схемата. Перачницата е била използвана от корумпирани политици в Русия за пране пари, избягване на данъци, укриване на активи в чужбина. Там някъде се появява отново името на Ролдугин, любимия челист на Путин.

От Скопие до Талин

На 21 април трябва да се проведе първият тур на изборите за нов президент на Северна Македония. Сегашният държавен глава Георге Иванов, който довършва втория си мандат, е противник на споразумението от Преспа, което отвори пътя на Скопие към НАТО. Сега управляващите от СДСМ на премиера Зоран Заев номинираха за президент Стево Пендаровски, убеден евроатлантик. Той ще се изправи срещу кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Давкова, която също се е изказвала срещу споразумението.

Проевропейски политици ще управляват и Естония. Опозиционната либерална Партия на реформите победи на парламентарните избори управляващата партия Център на премиера Юри Ратас. „Сега започва управление на държавата със здрав разум“, каза лидерката Кая Калас, която е отворена за “коалиция с всички, но не и с националистите”, които са трети с почти 18%.

Интернет и Черно море

Ето една класация, в която България е на добро място - Индекса за достъп до интернет за 2019 г., съставен от The Economist Intelligence Unit по поръчка на Facebook. Индексът оценява инфраструктурата за достъп до интернет, количеството достъпно съдържание на местния език, цената на услугата в сравнение със средните доходи, както и уменията на хората да използват мрежата.

Традициите са традиции, за да се спазват. Пак национален празник, пак дълъг уикенд и пак сигнали за започнати строежи по брега на Черно море. Сега строителната инспекция от Бургас за пореден път ще проверява какво точно се случва на Алепу - хотел ли се строи, бряг ли се укрепва.

И две препоръки

“- От какво искате да освободите България? - От всички онези лумпени, които дерибействат вече 30 години… без чувство за срам и свян”.

Репликите са от разговора на Диана Любенова с режисьора Александър Морфов по бТВ, който се превърна в едно от най-цитираните интервюта през празничния уикенд. Вижте го и вие.

В понеделник по обяд дойде новината за смъртта на 49-годишния вокал на “Продиджи” Кийт Флинт. Групата има много фенове в България, които помнят концертите им в Бургас. Музиката на Кийт Флинт обаче остава и най-доброто, което може да направите сега, е да сложите слушалките и да чуете отново най-големия му хит. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG