Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Без гаранции от ЕС за “Турски поток”, но с близалки “Альоша”


Първите модели близалки "Альоша" в Пловдив са готови.
Първите модели близалки "Альоша" в Пловдив са готови.

Добро утро. Най-важното днес е в тези три реда:

- Няма да има гаранции за “Турски поток”

- Български връзки в Перачницата “Тройка”

- Втори пациент с ХИВ вирус е излекуван

“Аякс” отстрани от Шампионската лига носителя на трофея от последните три години “Реал” насред Мадрид. Сега и другите новини:

“Не е в правомощията на Европейската комисия да дава лицензи и разрешения”. Това е краткият отговор на високопоставен представител на Европейската комисия по искането на руския премиер Дмитрий Медведев. Той каза след срещата си с Бойко Борисов, че очаква България да издейства от ЕС гаранции, че няма да има проблеми с изграждането на “Турски поток”. Отговорът от Брюксел вероятно е убягнал на Корнелия Нинова и Волен Сидеров, които призоваха премиера да отива и да търси гаранциите.

Борисов казал още, че ще проучи възможностите за дотация на посещенията на руски туристи, а Медведев препоръчал левът да се приравни към китайския юан, а не към еврото. Премиерът също е защитил АЕЦ “Белене” с думите: „Ние останахме от много малкото страни, които защитават въглищата, но не се знае още колко ще може да ги ползваме, тъй като CO2 емисиите стават все по-скъпи". Все по-скъпа става и другата цена, която плащаме. Доклад на ООН посочва, че замърсяването на въздуха води до 7 милиона случая на преждевременна смърт по света всяка година. Има и добра здравна новина - за втори път в историята медицински екип е успял да излекува пациент, носител на ХИВ вирус - „лондонския пациент“.

Домусчиеви и Макрон

„Известна ми е постоянна (ежеседмична) връзка на председателя на СГС с депутата Делян Пеевски, както и връзката на последния с главния прокурор”. Цитатът е от нотариално заверен сигнал на уволнената съдийка Румяна Ченалова до Европейската комисия още от 2015 г. Свободна Европа разполага с документа, не е известно нещо да е последвало. Продължават разкритията и за Перачницата “Тройка”. Българският партньор в международното разследване, сайтът “Биволъ”, съобщава за интересни преводи към посолството ни в Москва.

КЗК бързо започна проверка на сделката за придобиването на Нова телевизия от Домусчиеви. Други институции не бързат толкова с Домусчиеви. “Медиапул” съобщава, че една ли ще стане ясно преди есента какви неустойки ще трябва да плащат двамата братя заради неизпълнение на ангажимента за запазване на тонажа на корабите на "Български морски флот" след приватизацията му през 2008 г.

Еманюел Макрон предложи създаването на Европейска агенция за защита на демокрацията, която да ни брани от кибератаки и манипулации. Предложеното обновление на Европа е на сайта на Елисейския дворец, дори и на български език.

И две препоръки

Знаете ли как историята се претопява в устата? И аз не знаех. Но в Пловдив са измислили нова серия сувенири, един от които е близалка с формата на паметника на съветския войн “Альоша”. В “Под тепето” може да разгледате моделите от проекта “Пловдив за вкъщи - нов дизайн за българския сувенир”.

Сега и в София. Знаете ли какво ще се появи на мястото на Бронзовата къща, където преди години имаше мавзолей? В “Оффнюз” ще откриете отговора. Хубав ден.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG