Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Спрян строеж и анонимни заплахи


Пламен Георгиев
Пламен Георгиев

Добро утро,

Ето най-важното до този час:

  • Спирането на „Златен век“
  • Голямата активност на КПКОНПИ

Строежът на небостъргача „Златен век“ спря окончателно. Решението принадлежи на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), а причините, които ДНСК изтъкна, са две: че разрешителното за строежа е изтекло и че по време на строителството е имало нарушения. Тези две причини може да ви объркат, ако си спомняте какво стана през последните 10 дни. Тогава от ДНСК смятаха точно обратното – че документите на небостъргача са изрядни. После премиерът Борисов им нареди да спрат строежа. После ДНСК временно замрази строежа, защото внезапно установи, че има разлика между проекта и реално построеното. Сега казват, че строежът е спрян „окончателно“. Не е ясно какво ще се случи с построената част.

Анонимни заплахи и безсмислен доклад

КПКОНПИ присъства с цели четири новини от вчера. Първата е, че представител на институцията не участва в заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Както помните, и шефът на комисията, и неговият заместник, се оказаха замесени в имотния скандал, докато от тях се очаква да разследват други замесени в същия имотен скандал. Втората новина е в това какво каза президентът: получил е доклад от КПКОНПИ, който го е убедил, че институцията е неефективна. Третата новина е в едно официално съобщение на КПКОНПИ, в което се казва, че Комисията е атакувана от „двама олигарси и една партия“. Имена не се съобщават, но тонът е заплашителен, сякаш не сочат с пръст, ами направо искат да направят нещо много лошо на тези неспоменати лица.

На фона на тези три новини четвъртата не е много убедителна, но все пак да я споменем: КПКОНПИ ще проверява още двама души с евтини апартаменти – министърката на туризма Николина Ангелкова и депутата от БСП Валери Жаблянов.

Оперета, „Пловдив 2019“ и софийски къщи

ВМРО не успяха да отстранят артистичната директорка на „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева. Причината: ВМРО са искали решението да се вземе от Пловдивския общински съвет, но той няма такива правомощия.

И друг проблем с познаването на институциите: повече от година оперетата в София има нелегитимен директор. Още на 7 март 2008 г. по този въпрос се е произнесъл Върховният касационен съд, но Министерството на културата успява да не изпълни това решение.

Столичната община ще подпомага реставрацията на паметници на културата, ако собствениците потърсят такава помощ. Ако общинският съвет одобри намерението, през тази година за тази цел ще бъдат заделени 300 000 лева.

И една препоръка

„Хората се вбесяват от онази корупция, която могат да си представят“, казва Иван Кръстев за Дойче веле по повод „Апартаментгейт“. Според него вече няма да бъдат толерирани неща, които хората доскоро са приемали.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG