Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Напрежение в Габрово, арест в Лондон


Джулиан Асанж в полицейската кола след ареста си
Джулиан Асанж в полицейската кола след ареста си

Добро утро,

Ето най-важното до този час:

  • Габрово
  • Джулиан Асанж
  • Борисов срещу Цветанов

Напрежението в Габрово снощи ескалира със сблъсъци с полицията, включително и с нападение над журналисти. Оператор от местна медия е с четири шефа на главата, пострадал е и репортерът, съобщи bTV. За втора вечер българи навлязоха в ромска махала, където, според тях, живеят виновниците за по-ранно нападение в града. Както помните, в неделя трима мъже от ромски произход пребиха продавач в супермаркет и бяха арестувани, но пуснати 24 часа по-късно, с което беше провокирано недоволството в града, прераснало в рушене на ромски къщи. Вчера властите започнаха и събаряне на незаконни постройки в ромските махали, показа Нова телевизия. Вицепремиерът Дончев, който е и бивш кмет на Габрово, отиде на място, но беше освиркан.

Джулиан Асанж, човекът, който основа платформата „Уикилийкс“ и публикува стотици хиляди секретни документи, свързани с операциите на САЩ в Афганистан и Ирак, беше арестуван вчера в Лондон. Той живееше в посолството на Еквадор в продължение на 7 години.

Цветанов и Борисов, Симеонов и Ангелкова

Борисов заговори по-остро за Цветанов. Поводът: след като напусна парламентарните си постове, Цветан Цветанов се оказа вписан като съветник на парламентарната група на ГЕРБ. Той „не може да разбере в каква ситуация се е поставил“, каза за него Борисов, като имаше предвид апартамента на Цветанов, купен за една четвърт от пазарната му цена. Цветанов на мига подаде оставка и от този пост.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов втори път говори с намеци за апартамента, в който живее министър Ангелкова. КПКОНПИ вече проверява Ангелкова, и то по сигнал на НФСБ. Отделно от това КПКОНПИ проверява и самия Симеонов. Както помните, самата КПКОНПИ пък се оглавява от човек, за когото има проверка – Пламен Георгиев, но всички партии са подкрепили идеята да не му се иска засега оставката. Да не би да се объркахте?

Сагата с апартаментите продължава по всякакъв начин – ще бъде проверена имотна сделка на депутата от БСП Крум Зарков, който през 2015 г. е купил апартамент в центъра на София, плащайки 1107 евро на кв.м.

Ако сте се наслушали на приказки за това, че е законно да декларираш невярна цена, когато купуваш апартамент, „Медиапул“ слага нещата на мястото им. Повече няма да се чудите как да отговорите.

И няколко препоръки

Какво става с медиите, когато ги купи оригарх? А когато ги купи олигарх с политически амбиции? Отговорите са дадени тук от един журналист, който е взел решението за себе си: той няма да участва в тяхната игра.

Бившият министър-председател Иван Костов издаде книга със спомени, която беше представена във Военния клуб в София. Залата беше вече претъпкана, когато опашката отвън завиваше по съседната улица. В „Дневник“ има и видео.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG