Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: София между военен парад и молитва за мир


Папа Франциск при посрещането му в София
Папа Франциск при посрещането му в София

Добро утро,

Ето най-важните думи до този час:

  • Папа Франциск за любовта
  • Радев за генералите
  • „Шоуто на Слави“ слиза от екран

Колко пъти сте чували, че София е уникална с четирите религии, чиито храмове са събрани на едно място? Снощи беше моментът, в който не само да чуете това, но и да го видите – в центъра на столицата се събраха представителите на 6 различни деноминации и всяка отправи молитва за мир или призиви за такава молитва. Апелът за такова събиране беше отправен от папа Франциск и на него не откликна само Българската православна църква (БПЦ) – както беше предупредила още преди няколко седмици. Тук сме обяснили корените на тази дистанция, но по-важна от обяснението се оказа просто гледката: всички са заедно, пък православието го няма. Така го описаха и информационните агенции – в публикациите на всякакви езици ставаше дума все за това как хората се вълнуват от идването на папата на фона на хладния прием на БПЦ.

Папата, бежанците, Борисов

В понеделник папа Франциск определи като кръст пътя на всеки емигрант. Ден по-рано той беше преплел в една обща реч съдбата на българите, принудени да напуснат страната и съдбата на бежанците, които търсят закрила, бягайки от войни и насилие. Той призова политиците да водят такива политики, които да позволят на младите хора да останат в страната. Едновременно с това отправи апел към българите да отворят сърцата си за бежанците. После папата благослови обитателите на бежанския център „Враждебна“ – място, на което не се виждат често представители на други деноминации, коментира БНТ. Деца от Сирия и Ирак пяха на български пред папата. Ако решите да ги чуете, записът е на трета минута в линка тук. Което е повод да си спомним, че бежанците учат български и английски – все благодарение на неправителствената организация „Каритас“, която предлага на място безплатни езикови курсове.

Толкова нетипичната за България загриженост за бежанците доведе дотам, че премиерът Борисов се уплаши да не би хората да решат, че папата ни кара „да си отворим границите за мигранти“. Министър-председателят взе да спори с невидим враг, който слага „във всичко хубаво лъжица катран“ и призова да се види доброто – колко е хубаво, че папата е тук, че хората му се радват и пр. А сега внимание: в „Три минути“ гледаме да правим обърканите неща ясни и да ги представяме накратко, но тук не ни се получава – така и не стана ясно дали премиерът наистина спори с някого или той самият е уплашен, че човек с авторитета на папата може да призовава за прием на бежанци. Навремето Борисов беше поощрявал създаването на групи, които „ловяха“ мигранти.

Като казахме за авторитета на папата – кратко видео за това как той беше посрещнат в „католическата столица“ на страната – град Раковски, ще намерите тук.

Радев и генералите

Президентът призова генералитета да е по-активен, да изразява принципна позиция и да не стои безмълвен – и трите заедно. Радев апелира за генералската активност по въпрос, който формулира така: „трансформирането на парите за армията в съвременни отбранителни способности“. Както и да си го превеждаме, все излиза, че става дума за изтребителите F-16. Призивът беше част от традиционната реч на президента-главнокомандващ за празника на Българската армия.

Среднощни новини: Будапеща, Истанбул

Две новини от последните часове преди полунощ:

Партията на Виктор Орбан вече не подкрепя кандидатурата на Манфред Вебер за председател на Европейската комисия. Формацията е засегната от по-ранни коментари на Вебер, които са обидни за унгарците. Става дума за изказване от далечната дата 29 март, когато Вебер каза, че няма да приеме поста, ако той е осигурен от партията на Орбан, пише „Дневник“ и припомня, че оттогава Орбан е имал няколко възможности публично да се обиди, но не го е направил.

В Истанбул ще има нови избори за местна власт. На изборите през април кметското място в този град беше спечелено с минимална преднина от опозиционния кандидат Екрем Имамоглу. Сега Върховният избирателен съвет е установил нередности в различни секционни комисии и е насрочил новия вот за 23 юни.

И няколко препоръки

Вижте статията на Калин Янакиев в Портал „Култура“: коментар на документа на МОН, в който пише как децата ще бъдат възпитавани в патриотичен дух.

Писателят Алек Попов ще получи голямата награда на Международния литературен фестивал „Про-За Балкани“. Журито сравнява хумора му и усета му за фабула с тези на Алеко Константинов.

Ако щете вярвайте, но „Шоуто на Слави“ слиза от екран на 31 юли тази година. Водещият обяви това в предаването си снощи. Каза, че нито се е карал с БиТиВи, нито има планове за нов телевизионен проект.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG