Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Живеем кратко, говорим евтино. И вече търсим новия Цацаров


Сотир Цацаров очаква президента Румен Радев.
Сотир Цацаров очаква президента Румен Радев.

Добро утро. Най-важното днес:

- ГЕРБ и БСП във война на жалбите

- Румен Радев и следващия Сотир Цацаров

- 30 години след големите надежди

Жалби срещу жалби. Първо БСП поиска ЦИК да санкционира премиера Бойко Борисов, че води кампанията на ГЕРБ. Сега ГЕРБ пък внесе жалба, че президентът Румен Радев участва в кампанията на БСП. Вероятно имат предвид съвместната поява на Радев и Нинова на празника на Асеновград в неделя.

Томислав Дончев също се включи с коментар, че президентът Радев е “активизиран преди изборите”. По-интересен обаче е коментарът му за къщите за гости с европейски пари: “Представете си колко е гнусно, в очите на един обикновен гражданин, някой на отговорна позиция да вземе публично финансиране, да си направи една китна къща и да живее вътре”. Не е красиво, прав е.

Да се върнем на Румен Радев, който започна консултации за избирането на следващия главен прокурор. Вече се срещна със Сотир Цацаров, днес се среща с Лозан Панов. Настоящият главен прокурор не скри негативното си отношение: “Доста прибързан процес”. Радев и Цацаров обаче заедно били отхвърлили искането на Корнелия Нинова за ограничаване на правомощията на главния прокурор. Ситуацията не е много ясна, тук сме събрали детайлите в тази история.

Турски език и кратък живот

Този път преводачите не бяха директно обвинени, но контрата отново остана в интерпретацията. Посланикът на Турция Хасан Улусой бе извикан в Министерството на външните работи, за да обясни думите си от събота за изучаването на турски език. Българската дипломация нарече изказването "политически неприемливо", а посланикът обясни, че бил погрешно интерпретиран.

Огнян Минчев припомня разликите между задължителното и свободно избираемото изучаване на език. “Подхвърлил е (посланикът - б.р.) една идея, опакована като полуприкрито искане. Ако мине - мине. Ще се направят следващите стъпки. Пак така - усул, усул. Знаем си номерата, не се познаваме от вчера”.

Средната продължителност на живота в България и Латвия е най-ниската в ЕС. Българите живеят средно до 74,8 години, което е малко повече от предишни години, но все още е доста по-малко от други страни. В Испания животът продължава 83,4 години.

Но пък говорим все по-евтино по телефон. От утре влиза в сила нова максимална цена за всички международни телефонни повиквания и кратки текстови съобщения в ЕС. Ако се обаждате към друга държава от ЕС, ще плащате не повече от 19 евроцента на минута плюс ДДС и 6 евроцента плюс ДДС за текстово съобщение.

“Мулен Руж” и “Уебит”

Възможно ли е сценарий и музика от световноизвестен филм, носител на две награди „Оскар“, да бъдат просто взети и използвани в български спектакъл? Възможно е. Музикалният театър „Стефан Македонски“ го доказва на практика, а Борис Митов разказва историята.

И нещо по-вдъхновяващо. От вчера София отново е домакин на европейското издание на световното събитие Webit Festival. Над 10 000 посетители от над 110 държави с интереси в съвременните технологии и дигиталното бъдеще. Пламен Русев е човекът, който стои зад всичко това - той е Човек на деня на Свободна Европа.

И две препоръки

Тази вечер се открива изложбата “Големите надежди. 30 години по-късно”. Тези 30 кадъра на Иван Бакалов от 1989 г. показват първите спонтанни митинги и техните лица. “Хора, които изчезнаха от политиката. Тълпи на площада, каквито вече няма”. Може да отидете на откриването от 18:30 часа в Гарнизонно стрелбище в София.

В края на месеца ще имате възможност да видите друга интересна изложба. Оригиналните илюстрации на Йордан Радичков от „Ние, врабчетата“ ще бъдат експонирани за първи път публично на 30 май в галерия-книжарница „София Прес“ на ул. „Славянска“. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG