Връзки за достъпност

Извънредни новини

Миграцията? Данъците? Кой какво предлага сред кандидатите за председател на ЕК


Кандидатите за председател на ЕК по време на дебата в Брюксел.
Кандидатите за председател на ЕК по време на дебата в Брюксел.

Миграция, върховенство на закона и данъчна политика. Това бяха основните теми в дебата между водещите кандидати на европейските политически партии за следващ председател на Европейската комисия.

Този процес на избор на един от най-важните постове в ЕС се провежда за втори път в историята на общността на европейските избори тази година. Той предвижда всяка партия да издигне свой кандидат а кой да оглави ЕК да бъде определено според това кой има мнозинство в Европейския парламент.

Ето и основните предложения на кандидатите, изразени в дебата в сряда и събрани от БТА.

Кандидатът на ЕНП, партията с най-много представители в ЕП, Манфред Вебер настоя, че въпросите с миграцията имат само общо решение и предложи специален план за развитието на Африка, благодарение на който да бъдат създадени по-добри условия за живот и да бъде намалена икономическата миграция.

Той предложи данъчните въпроси и външнополитическите решения на ЕС да бъдат приемани не с единодушие, както е сега, а с мнозинство.

Вебер защити предложението гражданските полети да бъдат включени в издаването на разрешителни за квоти на замърсяване.

Франс Тимерманс (ПЕС) подкрепи предложението големите дружества да плащат повече данъци, въвеждането на еднаква минимална работна заплата в ЕС с размер 65% от средната. Той настоя за върховенство на закона във всяка страна и защита на жените. По думите му опазването на природата следва да бъде сред водещите задачи пред ЕК.

Тимерманс определи като неприемливи действията на италианското правителство срещу мигрантите в Средиземно море и допълни, че без справедливо поделяне на тежестта от мигрантите, границите в ЕС ще се върнат.

Според него за пръв път в историята президент на САЩ иска слаба и разединена Европа. Той призова за единство срещу Русия.

Маргрете Вестагер (АЛДЕ) отбеляза, че ЕС е най-доброто място за живеене на света, особено за жените. Тя призова европейските общества да бъдат основани на върховенството на закона. Според нея са спешно необходими дългосрочно решение за миграцията. Вестагер подкрепи предложението бизнесът да бъде насърчаван за разкриването на работни места.

По думите й милиони работни места могат да бъдат разкрити в усилията за опазването на околната среда, например със строежа на високоскоростни железопътни линии. „Имаме почти всички необходими технологии. Трябва ни електронно облагане и общ минимум на корпоративното облагане“, каза тя.

Ян Захрадил (ЕКР) посочи, че ЕК следва да уважава всяка държава от ЕС, независимо от размера и местоположението й, както и да не поучава правителствата. Той добави, че не би повторил грешката със задължителни квоти за разселването на мигранти и призова за създаване на бежански лагери извън ЕС.

Според Захрадил не е нужно ЕС да си поставя неизпълними цели за защита на околната среда, но трябва да изпълни поетите обещания. Според него ЕС би трябвало да преразгледа помощите за земеделците и да насочи средства и към по-малките производители. Той се обяви против европейски данъци, както и за водене на търговски преговори със САЩ.

Нико Куе (Европейска левица) определи миграцията като огромна човешка трагедия, но и възможност за хора без перспективи у дома. Той призова всички европейски политики за връщане на незаконни мигранти да бъдат преразгледани.

Според него международните дружества са отговорни за 70 на сто от замърсяването на околната среда по света. Той настоя тежестта от енергийния преход да не се прехвърля на най-бедните граждани.

Според Куе договорите за свободна търговия ощетяват европейците.

Ска Келер (Зелена партия) защити честно разпределение на отговорността за мигрантите. Според нея е необходимо изпращането на европейски морски спасителни сили за мигрантите в Средиземноморието. Келер призова за инвестиции в зелена икономика и за европейски мерки за енергийния преход.

Тя призова за данъчна справедливост и повишено облагане на дружества за електронна търговия. Келер настоя за европейско единство и ЕС да бъде сила на мира и човешките права. „Продаваме оръжия на диктатори. Това трябва да престане, не трябва да приемаме парите на диктаторите в нашите банки. Търговията не е самоцел“, заяви Келер.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG