Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Сбогуване с Цветанов. Съдия си отмъщава на журналист


Цветан Цветанов няма повече да говори на форуми на ГЕРБ.
Цветан Цветанов няма повече да говори на форуми на ГЕРБ.

Добро утро. Най-важното днес:

- Оставка на Цветанов и в ГЕРБ

- Съдът като бухалка срещу журналист

- Златиста “сянка” на площад “Славейков”

Бойко Борисов отстрани Цветан Цветанов и от постовете му в ГЕРБ - зам.-председател и шеф на предизборния щаб. В съобщението е използвана думата “оставка”, но също така е написано, че тя е била подадена “след разговор” с Борисов. “Искам сърдечно да ви благодаря за тези 13 години съвместна работа в ГЕРБ”, написа Цветанов във Фейсбук и с това засили усещането за сбогуване.

Какви са вариантите пред ГЕРБ след Цветанов? На всички нива в ГЕРБ си задават този въпрос. Полина Паунова проучи какви са вариантите, тук може да ги прочетете.

БСП се върнаха в Народното събрание, където видяха Делян Пеевски. Втори пореден ден депутатът от ДПС идва в парламента. “Мислеме да внесеме за свалянето на ДДС за хляба… и безплатни детски градини”, обяснил пред репортери своите планове.

На заседание на Висшия съдебен съвет министърът на правосъдието Данаил Кирилов поискал от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов да коригира доклада си за дейността за съдилищата за 2018 г. Причината - вътре имало критики към качеството на законодателството, приемано с ключово участие на самия Кирилов, в качеството му на председател на правната комисия. Панов не го приел (искането).

Свободата в медиите

Колегата Росен Босев от “Капитал” бе осъден в наказателно дело, заведено от бившия председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Босев е осъден за изказано мнение, което стъпва на факти, които никой не оспорва. Съдийката обаче е била обект на серия от критични статии на колегата. “С такова решение съдът създава опасен прецедент и поставя в опасност журналистиката и свободата на изразяване”, се казва в позиция на колегите от “Капитал”. Асоциацията на европейските журналисти - България определи случая като “саморазправа с журналист”.

Вчера ви съобщих за позицията на директора на “Нетинфо” Христо Христов за “безпрецедентната намеса” в работата на журналистите от групата, която вече е собственост на братя Домусчиеви като част от “Нова броудкастинг груп”. Отговорът на групата: “Изнесените от Христо Христов факти са некоректно и манипулативно представени”. Самият Христо Христов застана пред камерата на Свободна Европа и разкри подробности по случая. С него разговаря Ивайло Везенков.

Вижте и това кратко видео, което припомня какво точно се случи преди 30 години и какво означава изразът “голямата екскурзия”.

И две препоръки

Легендарният ремонт на улица “Граф Игнатиев” в София приключи с връщането на пейката с Петко и Пенчо Славейкови. Изненадата обаче е, че композицията се е сдобила със златиста “сянка”, която може да видите тук.

Не пропускайте анализа на Иван Кръстев “Крайната десница е тук, за да остане”, публикуван в “Ню Йорк таймс” и преведен в “Култура.бг”. “Привържениците на Европейския съюз засега нямат причина да изпадат в паника. Изборите показаха, че предсказанията на Стив Банън за революцията на избирателните урни са били фантазия”, пише Кръстев. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG