Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: 6 % бунтари в България. И въпрос: дали Радев е гледал „Чернобил“?


Ръкостискане. Лявата ръка е на Доналд Тръмп, дясната - на Еманюел Макрон. Двамата се срещнаха в Нормандия, където в четвъртък бяха отбелязани 75 години от дебаркирането на съюзниците по време на Втората Световна война.
Ръкостискане. Лявата ръка е на Доналд Тръмп, дясната - на Еманюел Макрон. Двамата се срещнаха в Нормандия, където в четвъртък бяха отбелязани 75 години от дебаркирането на съюзниците по време на Втората Световна война.

Добро утро!

Ето най-важното до този час:

  • Радев, Путин и АЕЦ „Белене“
  • Партийната субсидия
  • „Артекс“ и протестите

Русия има място в изграждането на а АЕЦ „Белене“, независимо от това кой ще спечели търга за стратегически инвеститор. Това са думи на президента Радев, казани на Владимир Путин в четвъртък в Санкт Петербург. Те се повтарят с интервюто на държавния глава, дадено за ТАСС ден по-рано. Май не е гледал сериала „Чернобил“.

„Бо-бо да-ва, Бо-бо взи-ма“

За нула време бюджетната комисия на парламента прие идея на премиера Борисов – да се намали партийната субсидия от 11 лева на 1 лев за получен глас. БСП нарече цялото начинание кризисен пиар. По същото време парламентът одобри предложението на Министерския съвет партиите да върнат надвзетите 14.5 млн. от държавните субсидии за последните три години. Цялата история със субсидиите е обобщена от Комарницки във в. „Сега“.

Масов политически популизъм на тема намаляване на ДДС. Три политически сили се надпреварват в този спорт: първо Делян Пеевски от ДПС лансира идеята да се намали ставката за хляб, лекарства и книги, после БСП заговори за това, а в четвъртък направо внесе и законопроект за по-ниско ДДС на храни и лекарства. Последен се обади Борисов, който вчера предложи по-ниска ставка за книгите.

Само 6% от българите се определят като бунтари, а 34% - като конформисти, сочат резултати от изследване на БАН. Има и друг важен показател – за 81% от българите основният приоритет в живота е трупането на материални блага.

Министърът на правосъдието срещу съдиите

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов иска да въведе контрол върху най-висшите трима магистрати в страната – двама председатели на съдилища и един главен прокурор. Същественото тук не е само намерението на министъра, но и начинът, по който той се аргументира: твърди, че това е искане на ЕС. Не е вярно. ЕС иска да има контрол само върху главния прокурор, никога не са говорили за съдии. Що се отнася до самото намерение на министъра, вижте коментара на адвокат Симеон Стойчев пред Борис Митов.

„Артекс“ е завела дела за протестите срещу строежа на небостъргача „Златен век“. От двамата водачи на протестите се искат по 100 000 лева, твърди се, че те са накърнили репутацията на строителната фирма. Строежът на „Златен век“ беше замразен от ДНСК. Лидерите на протестите твърдят, че не се притесняват от иска и го определят като наказателна акция.

И няколко препоръки

Не е вярно, че „нищо не става в тая държава“, казват хората, които стоят зад кампанията „Силата е в теб“. И дават много примери, представени тук от Елица Симеонова.

В Пловдив беше съборена историческа сграда, паметник на културата. По-важен от това е само фактът, че къщата се е намирала на метри от община Пловдив. Била е съборена от собственика си.

YouTube започна да трие видеоматериали с неонацистко съдържание и на клипове, които съдържат „дезинформация, която може да причини вреда“. Решението ид

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG