Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Корнелия Нинова отмени оставката си. И тормоз над медии


Корнелия Нинова триумфира на конгреса на БСП
Корнелия Нинова триумфира на конгреса на БСП

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

- Корнелия Нинова и БСП

- Прокуратурата срещу „Биволъ“

- Фалшификати и провокации

Корнелия Нинова оттегли оставката си като председател на БСП. Конгресът трябваше само да констатира вече подадената от нея оставка, но тази точка отпадна от дневния ред. „Другари, които тези дни се събирахте по ресторанти, кафенета, бизнес офиси и се сговаряхте и карахте как да разделите наследството след Корнелия Нинова, да ви кажа – още не съм умряла и наследството не е открито“, каза лидерката на БСП, а тук е цялата й реч.

Ако се чудите дали Нинова знае какво прави, президентът Радев има отговор за вас: „Госпожа Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави и носи отговорност за своите постъпки“, каза Румен Радев в село Труд до Пловдив.

Първите коментари са, че така Корнелия Нинова е постигнала победа над вътрешната опозиция в БСП. „Лесно е обаче да победиш, когато отсреща са Сергей Станишев, Димитър Дъбов, Георги Гергов. Трудното е да победиш Бойко Борисов и ГЕРБ“, коментира в Клуб Z Любен Обретенов и твърди, че Нинова всъщност играе същата роля като опонентите си - улеснява политическото добруване на управляващите.

Тормозът

Прокуратурата е започнала проверка на имотното състояние на основателите на „Биволъ“ Асен Йорданов и Атанас Чобанов. На двамата е казано, че преписката е по сигнал на гражданско сдружение „Боец“, което обаче отрича да е пращало подобен сигнал.

Асоциацията на европейските журналисти – България излезе с позиция, че когато прокуратурата извършва подобни действия, е „абсолютно необходимо да бъде показано на обществото, че не става дума за ответна репресия от страна на властите върху неудобни за тях журналисти“. Според организацията също така е важно дали главният прокурор Сотир Цацаров е информиран за проверката. Именно „Биволъ“ публикува за първи път информация за вилата на Цацаров за 30 хил. евро. Проверка на Свободна Европа тогава установи, че същата вила се е предлагала на други купувачи на двойно по-висока цена.

На този фон министърът на правосъдието Данаил Кирилов публикува своя проект за промени в НПК и в Закона за съдебната власт. Обявената цел бе да има процедура за разследване и отстраняване на „тримата големи“. Проектът обаче не променя факта, че главният прокурор е недосегаем.

Снощи по Нова телевизия даваха филма „Бен-Хур“. Не даваха разследванията на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, чиито договори бяха прекратени миналата седмица. “Благодаря за подкрепата. Повече скришна - от колегите. И явна от публиката. На лешоядите да кажа: Рано е за обяд”. Това е първият публичен коментар от Миролюба Бенатова.

Керванът си върви

В това време бизнесът на Ахмед Доган продължава да се развива. „Капитал“ съобщи, че почетният председател на ДПС е регистрирал нова фирма за пристанището си във Варна. Начело на фирмата застава Данаил Папазов, бивш транспортен министър в кабинета на Пламен Орешарски.

Икономическото издание съобщава също, че Румен Гайтански – Вълка се е завърнал в бизнеса с боклука на София. Това става малко над 10 години след като тогавашният кмет Бойко Борисов обеща да „изгони Вълка от София“.

„Площад Славейков“ следи историята с изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ в столичната галерия „Структура“. Фалшификати или провокация? Засега има много странни съвпадения, цялата история тепърва ще се разплита.

И две препоръки

Продължават коментарите след филма „Чернобил“. Нобеловата лауреатка Светлана Алексиевич даде специално интервю за Радио Свободна Европа. „Боже мой, наистина ли нищо не се е променило в главите на хората за 30 години?“, казва тя по повод опитите да се оспорят основни факти за трагедията.

30 години минаха и от падането на Берлинската стена. Как живеят днес агентите на ЩАЗИ? Диана Иванова разказва специално за Свободна Европа две истории на бивши агенти – единият е популярен писател, а другият не може да намери издател. Хубав ден.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG