Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Край на учебниците за „добрия“ Живков. И песен на Бионсе


Носталгично настроени посетители поднасят цветя на паметника на Тодор Живков в Правец през 2011 г.
Носталгично настроени посетители поднасят цветя на паметника на Тодор Живков в Правец през 2011 г.

Добро утро,

Ето най-важното до този момент:

  • Волен Сидеров вече не е шеф на „патриотите“ в парламента
  • Еврофондовете отглеждат купени медии, смята експерт
  • Излезе песента на Бионсе за новия „Цар Лъв“

Но първо още по-важното:

Сред 5-те проекта за учебници по история има два, които ще се преработят, съобщи министърът на образованието Кирил Вълчев. Става дума за онези учебници, които представяха в благосклонна светлина комунистическия период.

Медиите, „патриотите“, джиповете по плажа

Парите, които идват от еврофондовете, за да им се прави реклама, практически водят до възход на поръчковата журналистика. Това става ясно от думите на професорката по медийно право Нели Огнянова. Тя коментира по-ранна новина на „Клуб Z“, според която българските радиа и телевизии са получили над 58 млн. лева от изпълнителната власт, за да представят постиженията на еврофондовете.

Помните ли джипа, който затъна в морето на плаж „Перла“? Онзи, който искаше да си „спести“ влачене на джета по пясъка и затова направо подкара колата към вълните, за да спусне джета право в тях? Да знаете, че няма кой да го глоби. Освен това става ясно, че карането на коли по плажовете е практика.

Волен Сидеров вече не е председател на парламентарната група на „патриотите“. Той беше отстранен от поста от ВМРО и НФСБ. Коментарът на политолозите е тук.

F-16, машинното гласуване, Софийският градски съд

Правителството одобри купуването на изтребители F-16. Те ще струват 1.25 млрд. долара. Наскоро Теодора Бързакова летя на самолет, наричан „въздушна бензиностанция“, който зарежда с гориво въпросните изтребители. Вижте във видеото как изглежда това.

Правната комисия на парламента светкавично прие на първо четене тестовете, които отменят машинното гласуване. Според президента Радев това е удар по българите в чужбина, защото отмяната на машинното гласуване отмества в бъдещето и въпроса за електронното дистанционно гласуване. Радев насрочи изборите за 27 октомври.

Председателят на Софийския градски съд Алексей Трифонов може да е придобил българско гражданство без правно основание, става ясно от разследване на журналистката Валя Ахчиева, публикувано в сайта за правна информация defacto.bg. Магистратът е роден в СССР от брак на български и съветски гражданин. Тогава е действала конвенция за избягване на двойното гражданство между двете страни. Той е придобил български акт за раждане 16 години след раждането си. Придобил е и български паспорт, но няма данни да е подавана молба за него. Според българското законодателство магистратите трябва да са само български граждани.

И няколко препоръки

Журналистът на вестник „Капитал“ Росен Босев прави на собствен гръб тест за безпристрастността на съдебната система. След като беше осъден от съдия, когото е критикувал, журналистът се обърна към единствената инстанция, която може да предизвика преразглеждане на делото: главния прокурор. Въпрос е, че Росен Босев и него е критикувал.

Шофьорските курсове може да поскъпнат и вече да струват до 1000 лева. Това ще стане, ако МОН одобри предложението за увеличаване на задължителните часове за кормуване, пише вестник „Сега“.

Ако сте в София и ако ползване талони от по 10 билета за градския транспорт: тези талони вече важат за повече от един човек, пише „Дневник“. Освен това е отпаднало необяснимото условие винаги да сте длъжни да показвате на контрольора талон № 10.

Ако сте в Бургас, вижте маската, трона и мумията на Тутанкамон. Става дума за изложба, открита снощи в сградата на Държавната опера. Тя се състои от копия на автентични находки, които в точност представят гробницата на фараона, останал в историята като „детето-цар“.

На 19 юли предстои премиерата на новия, вече игрален, „Цар лъв“. „Площад Славейков“ разказва за музиката към филма и пуска песента на Бионсе “Spirit”.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG