Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пеевски обеднява, Борисов забогатява. Имуществените декларации на властта


Делян Пеевски
Делян Пеевски

Приходите на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски са намалели петорно през миналата година в сравнение с тези през 2017 г., а министър-председателят Бойко Борисов вече има влог за 190 хил. лева като през 2017 г. той обяви налични само 55 хил. лева. Това сочат техните имуществени декларации за 2018 г., цитирани от Mediapool.

Документите показват още, че премиерът е спестил 75 хил. лева от годишната си заплата, която е 83 хил. лева и още 5 хил. лева от болнични.

Пеевски е обявил пет пъти по-малко доходи от дивиденти спрямо предходната декларация. За 2018 г. той е получил дивиденти за 7.6 млн. лв., а предходната година сумата е била 37 млн. лева. Намалели са и сумите в депозитните му сметки: в банка той държи 2.4 млн. долара, 120 хил. евро и почти 1.5 млн. лева. В декларацията за 2017 г. сумите са били над 3 млн. долара, над 300 хил. евро и 4 млн. лева.

Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов е декларирал апартамента в сградата „Летера“, който стана фокусът на „Апартаментгейт“ и причина за неговата оставка. В имуществената си декларация той е посочил и че е придобил имота чрез замяна на два апартамента и е доплатил 100 000 лева. Бившият правосъден министър Цецка Цачева също е декларирала апартамента, заради който се раздели с поста си. Жилището в столичния квартал "Изток" е купено от фирмата "Артекс" и Цачева твърди, че все още има задължения към тях. В декларацията ѝ е посочено, че има да плаща още 110 хил. евро.

Публикация на Mediapool обръща внимание и на факта, че най-богата от всички министри е Николина Ангелкова, която отговоря за туризма. Тя е декларирала своята къща с дворно място в Бояна, закупена за 518 хил. лева, заради която влезе в новините покрай скандала "Апартаментгейт". Ангелкова разполага с влогове в левове, евро и британски лири за общо 447 хил. лв., които идват от спестени или дарявани от родителите й пари.

70 000 лева налични пари и влог от 11 300 лева е декларирал вицепремиерът и военен министър Каракачанов, а другият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева има влог от 10 хил. лева.

Имуществената декларация на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ сочи, че той има почти 270 хил. лева в банка, които според него идват от продажба на дялове, заплати, спестявания и стар депозит. Отделно Карадайъ е декларирал налични 20 000 лева от заплата. Посочил е и апартамент в София, купен за 24 654 лева, както и една трета от нива в Борино с площ 170 хил. кв. метра с цена на придобиване 4264 лева.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова е отчела спад на спестяванията си. Средствата ѝ във влогове са намалели от около 67 000 лева през 2017 г. до около 16 000 през миналата година, обобщава Mediapool. Валери Симеонов отново не е декларирал имоти, а само парични средства. Влогът му е намалял от миналогодишните 156 хил. лв. до 125 хил. лв., както са намалели и приходите му от дивиденти - от 95 хил. лв. на 60 хил. лева. Спестяванията му в банка обаче са нараснали от 21 хил. лв. на 92 хил. лева.

Mediapool обръща внимание на факта, че финансовият министър Владислав Горанов продължава да ползва безвъзмездно апартамента на кума си Иван Сариев, за което КПКОНПИ се произнесе, че няма конфликт на интереси. Главният прокурор Сотир Цацаров е декларирал вилата си в курорта "Св. Константин" край Пещера на цена от 58 675 лв. Вилата е семейна собственост, придобита през 2018 г., а като произход на средствата са посочени трудови доходи. Освен вилата си Цацаров е декларирал и спестявания – един влог от 208 хил. лв. и близо 30 хил. евро. Като произход са посочени заплата и наеми.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG