Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кремъл обвини YouTube за протестите. Край на “Иван Вазов Оупън”


Протестът в Москва в събота е най-големият в последните години.
Протестът в Москва в събота е най-големият в последните години.

Добро утро. Най-важното днес:

- Протестите в Русия

- Борисов в Туркменистан

- Краят на един ремонт

Руският телекомуникационен регулатор, “Роскомнадзор”, изпрати официално писмо до собственика на YouTube, Google, с което поиска компанията да спре да “рекламира незаконните масови събития”, както официален Кремъл нарича станалите вече редовни протести в Москва. YouTube е платформата, чрез която милиони руснаци се информират за протестите, които контролираните медии избягват да показват. Преди това близките до Кремъл медии обвиниха западните журналисти и дипломати в подклаждане на протестите.

В събота в Москва излязоха почти 50 хил. души, по данни на организаторите - според полицията 20 хиляди. Протестите започнаха миналия месец с искане опизиционните кандидати да бъдат регистрирани за участие в местните избори наесен. Над 250 души бяха арестувани, преди две седмици те бяха 1300. Преди съботния протест бе задържана и Любов Собол, един от лидерите на протестите и дясна ръка на Алексей Навални.

В това време президентът на Русия Владимир Путин се появи на мотор в Крим, за да участва в организирано от “Нощни вълци” мотоциклетно шоу. Украйна протестира срещу това “несъгласувано посещение”. Ден по-рано “Росатом” официално потвърди за смъртта на пет човека в резултат на взрив на военен полигон по време на “работа с изотопни източници” в Архангелска област. Властите съобщават за “кратък скок” в нивото на радиацията. Според “Грийнпийс” радиацията в района е нараснала 20 пъти, а според сътрудници на Радио Свободна Европа - продажбите на йод в аптеките в Северодвинск са повишени.

Десетки хиляди румънци също протестираха срещу правителството си в събота. Демонстрацията бе по повод годишнината от масовия протест, когато полицията използва груба сила срещу участниците.

Борисов, Георгиев и Гешев

Премиерът Бойко Борисов участва на бизнес форум в Туркменистан. Той е съобщил, че ще обсъди с Дмитрий Медведев дали е възможно туркменски газ да достига през Русия до планирания от България газов хъб “Балкан”. Борисов също е обявил, че очаква през септември “да подпишем договор с инвеститор от Южна Корея за 1,5 млрд. долара”. Това е в контекста на усилията на България да убеди “Фолксваген” да построи новия си завод тук, както и информациите за интерес от страна на “Хюндай”. Ако помните какъв ангажимент прие Борисов пред “Фолксваген”, вече сте готови за Седмичния изпит на Свободна Европа.

Столичният район “Слатина” е извършил втора проверка на терасата на бившия директор на КПКОНПИ Пламен Георгиев - незаконна е. Заповедта за събарянето трябва да бъде връчена на Георгиев на 19 август.

Адвокатският съвет в Пловдив изпрати до ВСС позиция във връзка с изказвания на единствения кандидат за главен прокурор, Иван Гешев. Пловдивските адвокати ги определят като “недопустими за някой, който се бори за поста на главен прокурор”.

Полина Паунова научи, че представители на управляващите обсъждат и План Б и не са готови на всичко, за да подкрепят избирането на Гешев, срещу което вече имаше протести, а през септември се готвят нови.

И две препоръки

“Капитал” съобщава, че медийното шоу на Слави Трифонов е напреднало повече от политическото. Най-вероятно проектът ще бъде част от TV1, собственост на компанията за наем на телевизионна техника на Румен Ковачев.

“Медиапул” съобщава, че ремонтът на сравнително малката улица в центъра на София, “Иван Вазов”, е приключил след 417 дни. Новината може да звучи и така - няма повече да има “Иван Вазов Оупън”. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG