Връзки за достъпност

Извънредни новини

Компанията-майка на "ТАД груп" ще заведе иск за 7-цифрена сума срещу България


Адвокат Георги Стефанов и обвиненият за хакерската атака срещу НАП Иван Тодоров
Адвокат Георги Стефанов и обвиненият за хакерската атака срещу НАП Иван Тодоров

Компанията-майка на „ТАД груп“ подготвя иск за 7-цифрена сума срещу България заради увреждане на имиджа ѝ покрай разследването на хакерската атака срещу НАП. Делото ще бъде заведено пред Вашингтонския търговски арбитраж, заяви пред бТВ адокат Георги Стефанов, който е защитник на арестувания собственик на фирмата за киберсигурност Иван Тодоров.

"За нас е необяснимо защо той е задържан, защото най-малко данни в делото има за него. Името му не се споменава нито от свидетели, нито от каквито и да е други доказателства", каза Стефанов.

По думите му прокуратурата е поставила обвиняемите по делото в неравностойно положение, тъй като обвиненият за извършител Кристиян Бойков и соченият за подбудител Георги Янков са на свобода.

Адвокат Стефнов коментира още, че според него клиентът му Тодоров е „натопен“ или от конкурентна фирма, или от някой, който има интерес от закриването на „Тад груп“. Той каза още, че като свидетели по делото са били разпитани двама бивши служители на фирмата, които са работили за кратко в нея и не са имали контакти с клиента му.

Защитникът определи разпространените от прокуратурата като доказателства по делото извадки от чатове между Бойков и Тодоров като „инсинуация“ и „картинки“.

Апелативният специализиран съд определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Тодоров, въпреки че той доброволно се върна в България и беше освободен срещу гаранция от 100 хил. лева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG