Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Никой от Запад не иска дял в АЕЦ “Белене”. И една снимка на Борисов


Протест пред площадката на АЕЦ "Белене" на 25 април 2011 г. по повод годишнина от аварията в Чернобил.
Протест пред площадката на АЕЦ "Белене" на 25 април 2011 г. по повод годишнина от аварията в Чернобил.

Добро утро. Най-важното днес:

- АЕЦ “Белене”

- Снимката на Борисов

- “Фолксваген”

В 10 часа днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова дава пресконференция, за да обяви кои са кандидатите да строят АЕЦ “Белене”. Крайният срок за подаване на предложения бе до 17:30 часа в понеделник. Със сигурност сред кандидатите е руската “Росатом”. Вероятно държавните ядрени компании на Китай и Корея също. Засега няма данни някой от Запад да е проявил интерес за дял в централата.

И като стана дума за енергетика - България заема 19-о място сред 20-те най-големи замърсители със серен диоксид в света, гласи доклад на „Грийнпийс“. Страната ни е единствената представителка на ЕС в класацията, а изхвърляните в атмосферата 350 000 тона идват от въглищни електроцентрали. Тук е мястото да ви препоръчам отново анализа на Красен Станчев за Свободна Европа - как, покрай прехода към нисковъглеродна икономика, властта се готви да удари едни и да награди други, като Доган например.

Магистрала “Струма” ще остане затворена в участъка край Дупница поне до началото на октомври. Ремонтът на опожарения мост не може да приключи по-рано, защото бетонът и арматурата на няколко колони са засегнати сериозно. Всички пътуващи от и към Гърция да имат едно на ум.

Пожарът тръгна от струпани под моста боклуци. Окръжната прокуратура в Кюстендил повдигна обвинение на Кольо Илиев, който е собственик на фирмата, управляваща депото за отпадъци. Той е привлечен към наказателна отговорност за увреждане на съоръжението и престъпление против околната среда. Предвиденото наказание е затвор между 2 и 8 години.

Снимката и “Фолксваген”

"Обичаме те и винаги ще бъдеме до тебе…” Тези думи са написани под една снимка във Фейсбук, която привлече вниманието на стотици хиляди читатели след съвместното разследване на Генка Шикерова и Полина Паунова, продължение на “Война за трупове”. На снимката е Бойко Борисов с две момичета, а въпросът е дали премиерът е в близки отношения с хората, които получават десетки милиони от държавни ведомства.

Не пропускайте и анализа на Николай Лавчиев за очаквания нов завод на “Фолксваген” в Източна Европа. Важно е да знаем, че изборът между България и Турция всъщност може да се превърне в основна тема във вътрешната политика на Германия.

Брекзит и Берлинската стена

Свободата на придвижване и установяване във Великобритания за граждани на ЕС ще приключи още на 1 ноември при "твърд" Брекзит, съобщи офисът на премиера Борис Джонсън. Тереза Мей предвиждаше преходен период до 2021 г. “Британският премиер втвърдява позициите си, опитвайки се да принуди Германия и Франция да допуснат нови преговори по сделката за излизането на Лондон от Европейския съюз”, обяснява “Медиапул”.

Меркел и Орбан демонстрираха близки отношения за първи път от много време насам. Двамата присъстваха на годишнината от Паневропейския пикник на 19 август 1989 г., когато няколкостотин източногерманци пробиват границата между Унгария и Австрия.

На 79 години почина Жорж Ганчев, едно от имената на българската политика след промените.

И две препоръки

Анди Франсис е на 20 години. Роден е в Силистра от брак между българка и нигериец. Той е сред обещаващите гардове в българския баскетбол и талантът му вече го отведе в САЩ. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Не пропускайте да видите и това видео - манастир в северната част на Русия се нуждае от реставрация. Проблемът е, че е на отдалечен малък остров. Тогава на помощ идват… парашутистите. Хубав ден.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG