Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Мир в Музикалното училище. Борисов с грешка от 165 млн за инвестицията на "Кока-Кола"


Бойко Борисов и Юрг Буркхалтер по време на визитата на премиера в завода на "Кока-Кола"
Бойко Борисов и Юрг Буркхалтер по време на визитата на премиера в завода на "Кока-Кола"

Добро утро,

Ето най-важното, което си струва да знаете до този час:

  • Борисов защити Пламен Георгиев за изпращането му като консул
  • Свидетел по делото "Иванчева" се оплака от "Бивол"

Скандалът с музикалното училище приключи соломоновски, след като раздели публиката около историята с оперната прима Дарина Такова, която искаше да преподава, а беше подложена на унизително изискване. От Такова бяха поискали да пее пред жури, след като е всеизвестно, че тя хем е една от най-големите оперни певици, хем е загубила гласа си след неуспешна операция на гласните струни. Министър Боил Банов поиска оставката на директорката. Резултатът е следният: оставка няма да има, а Такова ще бъде поканена да преподава. Дали това обаче решава основния въпрос за мястото на таланта в образователната система? Следим темата.

Фалшиви новини, защита за Пламен Георгиев, грешни сметки за "Кока-Кола"

ГЕРБ се готви да криминализира "фалшивите новини", макар че редица европейски държави се въздържат от подобна стъпка, виждайки в нея потенциал за злоупотреби. Но не и Вежди Рашидов. Пред Борис Митов той дори обясни, че ще създаде закон, който сам да наложи "европейски стандарт".

Премиерът Бойко Борисов защити назначаването на бившия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев за консул във Валенсия. „Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика”, каза Борисов. Помните случая: Георгиев се озова с проблемна тераса в имота си, но вместо да загуби всички постове, както това се случи с други в неговото положение, за него беше измислен дипломатически пост.

Каква е разликата между 34 милиона и 200 милиона? Става дума за инвестицията на "Кола-Кола" в нова производствена мощност до София. Премиерът казва, че са инвестирани 200 милиона, после не се притеснява, когато се оказва, че е надвишил реалността 6 пъти. "Дневник" описва обиколката на премиера "с джипката", предавана пряко в страницата му във "Фейсбук".

Делото "Иванчева"

Отново за делото на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева. Основният свидетел срещу нея Александър Ваклин се оплака вчера в прокуратурата от сайта "Бивол", като заяви, че този сайт оказва системен и целенасочен натиск срещу него. Ваклин посочи странен пример за такъв натиск: според него "Бивол" е публикувал неверни твърдения за единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Следите ли му мисълта?

А сега по-сериозно за същото: делото "Иванчева" напоследък се прослави и с това, че прокурорът, ръководил ареста на кметицата (Иван Гешев) е дългогодишен приятел с основния свидетел на обвинението (Александър Ваклин). Сайтът "Бивол" писа за това.

И няколко препоръки

Писна ли ви да слушате как наново ще се строи АЕЦ "Белене" и че това ще се прави (наново) от тези, които вече стотина пъти са обявявали проекта за закрит? Красен Станчев се върна назад чак до 70-те години на 20-и век, за да припомни тази удивителна история, в която българското правителство взима пари от Западна Европа, за да плати с тях на Русия да строи нещо опасно и ненужно.

Литва призова американския онлайн магазин "Амазон" да спре продажбата на дрехи със сърп и чук и други съветски символи. В самата балтийска държава тези символи са отдавна забранени.

Жерар Депардийо ще играе Леонид Брежнев във филм за Пражката пролет на хърватския режисьор Лордан Зафранович. Актьорът, който получи и руско гражданство, вече е приел предложението.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG