Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма да има амнистия за корумпирани политици в Румъния. Спорният закон е отхвърлен


Бившият лидер на социалдемократите Ливиу Драгня, който излежава присъда от 3 години и половина за злоупотреба с власт
Бившият лидер на социалдемократите Ливиу Драгня, който излежава присъда от 3 години и половина за злоупотреба с власт

Румънският парламент отхвърли проектозакон, който щеше да позволи на политици да избегнат затвор по обвинения в корупция. Депутатите гласуваха със 177 срещу 1 гласа за отхвърлянето на предложението, което бе внесено от Социалдемократическата партия.

По време на изборите за Европейски парламент на 26 май, румънските граждани гласуваха и на референдум, с който се противопоставиха на въвеждането на закона, който да оневини и амнистира всички затворници, които излежават присъди до 5 години при случаи, в които не са били осъдени за тежки престъпления. Критиците на предложението се обявиха за неговото отхвърляне, тъй като то би облагодетелствало основно политици от управляващата Социалдемократическа партия. Сред тях е и бившият лидер на партията Ливиу Драгня, който излежава присъда от 3 години и половина за злоупотреба с власт.

Спирането на закона стана възможно и след като социалдемократите загубиха мнозинството си в парламента. До това се стигна, след като малкият партньор в управляващата коалиция - Алиансът на либералите и демократите, се оттегли от властта. Като причина тогава бе изтъкнато нежеланието на по-голямата партия в коалицията да съгласува редица решения с партньорите си. Напрежението се изостри още повече, когато социалдемократите издигнаха за кандидат за президент настоящия министър-председател и лидер на партията – Виорика Дънчила.

Откакто коалиционното правителство дойде на власт в Румъния през 2016 г., бяха направени редица законови и кадрови промени, които застрашиха съдебната независимост на страната, според редица международни институции. Едно от решенията на правителството бе отстраняването на Лаура Кьовеши от поста главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията. Промените предизвикаха и редица протести в северната ни съседка.

Правителството бе критикувано нееднократно и от различни европейски институции, според които промените, включително проектнозаконът за амнистия, който сега бе отхвърлен, ще върнат Румъния назад в развитието ѝ. Стигна се дори и до искане за санкции, тъй като страната не защитава върховенството на закона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG