Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рашидов: Айде стига с тази свобода на словото


Председателят на комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов
Председателят на комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов

„Айде стига с тая свобода, бе! Вие луди ли сте? Полудявате вече с тая свобода! Кое не му е свободно? Те ни плюят всички хора като каруцари. Всеки ден е било свободно словото. Какво по-свободно от това?“. Това заяви в ефира на БНТ председателят на комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов по повод скандалите, които през седмицата се разразиха в БНР.

Според Рашидов се прекалява с „играта“ за свободата на словото, което може да доведе други лоши последствия. Според него при зачестилите протести за медийната свобода всъщност става въпрос за „свободия“, която „минава границите на свободата“. Депутатът от ГЕРБ каза също, че е притеснен от факта, че „улицата започва да кадрува“, а впоследствие отговорността се носи от един човек. Бившият министър на културата на няколко пъти подчерта, че отговорността за скандала в БНР трябва да бъде носена от генералния директор.

В петък за няколко часа за пръв път в историята си програма „Хоризонт“ спря да излъчва в цялата държава. Като причина БНР посочиха планирана профилактика, но журналисти от радиото споделиха, че истинската причина е отказът някой да смени водещата на сутрешния блок Силвия Великова, която в четвъртък бе отстранена от ефир от и.д. директора на програмата Николай Кръстев. По-късно стана ясно, че Великова е възстановена като водещ на сутрешния блок и като репортер с ресор съдебна система.

В петък от управителния съвет на медията излязоха с позиция за скандала, която включваше и препоръка за „осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми“, като за изпълняване на тази цел във всеки ресор ще бъде назначен по още един репортер. В същия ден пред сградата на радиото се проведе протест, в който се включиха и служителите на радиото, а Николай Кръстев подаде оставка от поста си.

В интервюто си за БНТ Рашидов коментира също, че общественото мнение, изразявано най-вече в социалните мрежи, бива манипулирано от медиите и техните собственици. Според него е необходимо ревизиране на остарелите регулации за медиите и напомни, че той има предложение за конкретни решения в тази посока.

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии каза също, че би подкрепил увеличение на бюджета на националната телевизия. Според него дефицитът е трупан с години и няма как бързо да бъде оправен. Като условие за получаване на финансова инжекция Рашидов посочи необходимостта от „сериозен екип“, който да движи оздравителния процес.

През юли настоящият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков заяви, че телевизията има задължения от 37 млн. лева, а основен аспект в кандидатурата му бе обещанието за тяхното редуциране.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG