Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: “Томас Кук”, фалитът на годината. Сбогом на проф. Никола Георгиев


Гишето на "Томас Кук" на летището в Канкун, Мексико, малко след обявения банкрут на британския туроператор.
Гишето на "Томас Кук" на летището в Канкун, Мексико, малко след обявения банкрут на британския туроператор.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Трудности за туризма след фалита на “Томас Кук”

- ГЕРБ и БСП с регистрирани листи за София

В понеделник почина проф. Никола Георгиев, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски” по теория на литературата, културолог и есеист, легендарна фигура за няколко поколения студенти хуманитаристи, формирани от лекциите и от книгите му.

Фалитът на “Томас Кук”

Британският туроператор "Томас Кук" обяви фалит, оставяйки в чужбина близо 600 000 свои туристи, разчитащи на помощта на Великобритания. Част от тези туристи са блокирани в България, за която фалитът ще има ефекта на цунами, прогнозира пред БНР директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Ето една от причините: според договорите “Томас Кук” плаща на хотелите 60 дни след реализиране на самото пътуване. Това означава, че за почивките от септември, август и дори юли има висящи плащания. Какви са възможните поражения за туристическия бранш в 5 средиземноморски държави, както и за България, можете да прочетете тук.

Местни избори, Цветанов, НСО

ГЕРБ обяви листите си за София, “Дневник” отбелязва, че в нея липсват трима души, близки до Цветан Цветанов. В листата на ГЕРБ е намерил място шефът на Центъра за градска мобилност Христиан Петров и бившият началник на “Пазари-Изток” Радослав Влахов, пише “Медиапул”.

БСП също регистрира листата си за София в неделя. Подкрепената от БСП кандидатка за кмет на София Мая Манолова представи 340 мерки за града. Тя твърди, че това са решения за общо 190-те проблема на столицата.

ВМРО издигна евродепутата Ангел Джамбазки за кандидат за кмет на София. Така бяха направили и на предишните местни избори, но Джамбазки получи под 5 %.

ГЕРБ ще спечели местните избори, но няма да получи тези 130 кмета, които има в момента, смята Цветан Цветанов, който през миналата седмица учреди своя неправителствена организация. Лъгали са се тези, които смятаха, че с Цветанов е свършено, пише Емилия Милчева в коментар за “Дойче веле”.

Националната служба за охрана има нов началник – 53-годишният полковник Красимир Станчев, бивш гард на Сергей Станишев. Той заема мястото на Данчо Дяков, който изненадващо се оттегли от поста си през август, като се позова на лични причини.

Отиват ли си журналистите

Започва седмица, в която ще продължи да се говори за състоянието на медиите. Особено след като стана ясно, че след 26 години на челните места в журналистиката разследващата репортерка Миролюба Бенатова стана шофьор на такси. Бенатова беше принудена да напусне Нова Телевизия след като медията стана собственост на братя Домусчиеви и смени част от водещите си редактори.

Новината дойде на фона на кризата в БНР, след която все по-малко журналисти ще се осмеляват да задават въпроси, прогнозира Силвия Великова в събота пред БиТиВи. По същото време “Репортери без граници” написаха, че са “ужасени” от събитията в БНР. И че потенциалното назначаване на Иван Гешев за главен прокурор ще доведе до още по-голям натиск върху медиите.

Вицепремиерът Каракачанов произведе две взаимоизключващи се становища за БНР: първо, че такива като него (политици от изпълнителната власт) не бива да се бъркат на журналистите и второ, че журналистите не могат да говорят каквото си искат за гей парадите и за ромското население. Последно? Вижте как го разбира Комарницки във в. “Сега”.

И две препоръки

Руското външно министерство стигна до възхвала на Пакта Рибентроп-Молотов – документа, подписан преди Втората световна война, с който нацистка Германия и СССР се договарят да не се нападат взаимно, като междувременно си поделят Полша. За Европа това е договор, подпомогнал Хитлер. В пост във “Фейсбук” в неделя руското външно министерство обяви подписването на пакта за принудителна стъпка, която е “спасила живота на стотици хиляди хора”.

Маргарита Хранова няма заслуги към нацията в сектора, в който е работила. Това заключение е направено от комисия към Министерството на културата, която определя правото на пожизнена парична награда. Никой не се е обадил на певицата, за да я осведоми, пише Венци Мицов в Клуб Z.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG