Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Кой най-вероятно е той“. Създадена е анкетна комисия за натиска над БНР


До създаването на парламентарна комисия се стигна след свалянето от ефир на Силвия Великова и спряното излъчване за няколко часа на програма "Хоризонт"
До създаването на парламентарна комисия се стигна след свалянето от ефир на Силвия Великова и спряното излъчване за няколко часа на програма "Хоризонт"

Временна анкетна комисия в Нардоното събрание ще проучва фактите и обстоятелствата, свързани с прекъсването на излъчването на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио (БНР), както и твърденията за оказан натиск върху ръководството и журналисти на медията.

Председател на комисията ще бъде депутат от ГЕРБ и бивш член на ДБГ Тома Биков, а негов заместник - Александър Симов от „БСП за България“.

Останалите членове на комисията са Диана Саветова от ГЕРБ, Иван Ченчев от БСП, Красимир Богданов и Росен Жеков от „Обединени патриоти“, Боряна Георгиева и Симеон Найденов от „Воля“. Представители на ДПС в комисията са Йордан Цонев и Хамид Хамид, които са известни като съвносители на всички законодателни предложения на колегата им Делян Пеевски в парламента.

„Комисията трябва да отговори на въпроса „Кой“, заяви по повод създаването на комисията депутатът от левицата Антон Кутев от парламентарната трибуна, като добави, че „този "кой" най-вероятно е той“. В миналото самият Кутев нееднократно е задавал въпроса за участието на депутата Делян Пеевски в медийния живот в България.

Социалистите настояваха председател на комисията да бъде Александър Симов, но предложението в крайна сметка не се прие.

До създаването на парламентарна комисия се стигна след свалянето от ефир на журналистиа с ресор съдебна система и водещ на сутрешня блок на радиото Силвия Великова последвано от историческото заглъхване на ефира на програма „Хоризонт“ за няколко часа на 13 септември.

Впоследствие от ръководството на БНР на няколко пъти променяха версията си за случващото се в медията, а журналисти от радиото разказаха за оказван върху генералния директор Светослав Костов натиск във връзка с решенията, довели до проблемите в медията.

Проверката на прокуратурата установи, че единственият виновен за прекъсването на излъчването на „Хоризонт“ е техническият директор на националното радио.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG